Čuvar tajni i čudesa u Muzeju grada Beograda! Požurite, da otkrijte šta krije! (FOTO)
Foto: roman jević

realan i imaginaran svet

Čuvar tajni i čudesa u Muzeju grada Beograda! Požurite, da otkrijte šta krije! (FOTO)

Izložbu je otvorio akademik Matija Bećković, a sto osam dela iz ove postavke ćete moći da vidite do 27. septembra

Objavljeno:

Izložba ,,Čuvar tajni i čudesa“ slikara Tomislava Božovića otvorena je u sredu 13. septembra u 19 časova, u Muzeju grada Beograda.

Kada uđe u zgradu muzeja, posetilac prvo naiđe na uzak mračan hodnik osvetljen samo svećama poređanim po podu, koji vodi do galerije u kojoj su slike izložene. Sama izložbena prostorija svojim izgledom privlači pažnju: zid je delom ogoljen, naziru se cigle, a nekoliko stubova dele veliku prostoriju na više manjih celina. Takav prostor čini da slike odišu enerijom i ostavljaju poseban utisak na posetioca.

Izložbu je otvorio akademik Matija Bećković obrativši se prisutnima i svom prijatelju Božoviću.

foto: roman jević

Izloženo je sto jedanaest slika, a na većini radova dominantna figura je žena. Ona je ta koja je sveprisutna na Božovićevim slikama: lebdi u prostoru iznad krovova grada, iznad provalije, vozi bicikl, trka se sa vremenom, kleči na prostirci istovremeno stidljivo gleda u pod i ističe svoju figuru; ona može biti i pesnikinja koja stvara, ali i iseljenica bez ičega. Osim zanosne figure, najviše privlače pažnju njene tamne, krupne oči.

S obzirom da je Božović ne mali period svog stvaralaštva proveo u Švedskoj, svakako mu je i žena tog podneblja poslužila kao inspiracija (,,Skandinavka“, 1996.): tanka žena, u beloj dugačkoj haljini a iz njenih krupnih tamnih očiju teku crne suze. A oči su ogledalo duše, pa je jasna poruka stanja duha te nesretne žene.

foto: roman jević

Marija Stošić, viši kustos muzeja, zapisala je da je Božovićev stil najbliži nadrealističkom pravcu. Kroz njegov izraz prepliću se realni i imaginarni svet, mešanje brojeva, slova i ispisanih poruka na platnu: kao na slici ,,bekstvo“, devojka leži sklupčana, a ispod nje stoji natpis ,,usamljenost je najveća filozofija“.

foto: roman jević

Tomislav Božović rođen je 1938. Godine u istočnoj Bosni (danas Republika Srpska, BiH), dolazi na studije u Beograd, gde je završio Akademiju likovnih umetnosti. Posle studija, odlazi u Pariz, zatim u Švedsku.

foto: roman jević

Osim na prostorima bivše Jugoslavije, izlagao je i u Nemačkoj, Švedskoj i SAD-u. Danas živi i slika u svom ateljeu, u Beogradu. Izložba će biti otvorena do 27. septembra.

foto: diana popović

(Roman Jević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.