Mona Liza nije Mona Liza! Iza slavnog portreta nalazi se još jedan lik! (FOTO)

da li je ovo otkriće veka

Mona Liza nije Mona Liza! Iza slavnog portreta nalazi se još jedan lik! (FOTO)

Francuski naučnik je, koristeći reflektujuće svetlo, otkrio da slavni ženski lik nije jedini koji se nalazi na čuvenom portretu
Objavljeno: 11:45h

Francuski naučnik Paskal Kote otkrio je drugačiji portret koji se krije ispod portreta čuvene Mona Lize. On je samu sliku istraživao 10 godina koristeći reflektujuće svetlo. KAŽU DA IH IMA 16: Koliko životinja vidite na slici? (FOTO) Kote tvrdi da poznato delo Leonarda da Vinčija sadrži lik koji nema ni direktan pogled, ni suptilan osmeh po kojem je poznata slika.

Istoričar umetnosti Endru Grem-Dikson smatra da bi ovo otkriće moglo da utiče na promenu imena poznate slike. AKO PITATE AMERIKANCE: Mona Lizu je naslikao Leonardo Di Kaprio?! (FOTO) (VIDEO) - Ne sumnjam da je ovo definitivno jedna od priča veka. Verovatno će uprava "Luvr" nevoljno reagovati na pomisao o promeni naziva slike, no o tome pričamo, to nije Mona Liza nego neko drugi - tvrdi Grem-Dikson.
Koteu je 2004. godine odobren pristup slici jer je on pionir korišćenja tehnike prozvane metoda pojačanog sloja. KRATAK KURS UMETNOSTI: Uz ovaj vodič svi ćete postati stručnjaci! (FOTO) Kamera kao da napravi dijagram od reflekcije zraka svetlosti, te dopušta naučniku da rekonstruiše šta se događa između slojeva boja. - Sad možemo da analiziramo tačno šta se događa unutar slojeva boje i možemo, kao luk, oguliti sve slojeve slike. Možemo rekonstruisati hronologiju stvaranja slike, a rezultat je uništio mnoštvo mitova i zauvek će promeniti našu viziju Leonardovog remek-djela - kaže Kote.
Francuz je na kraju bio fasciniran prizorom ispred koga se našao. - Kad sam završio s rekonstrukcijom Lise Gherardini, nalazio sam se ispred portreta koji prikazuje potpuno drugačiju Mona Lizu. To nije ista žena - rekao je naučnik. (Espreso.co.rs / Independent.co.uk)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.