Moraće prvo da nas ubiju: Da li mislite da danas postoje filmski idoli? (FOTO)
Foto: Dom omladine

NESMETE PROPUSTITI

Moraće prvo da nas ubiju: Da li mislite da danas postoje filmski idoli? (FOTO)

Razgovaraće se na temu ko su danas filmski idoli, kao i ko su danas u Srbiji, idoli mladih, a prema podacima istraživanja, sprovedenog u okviru aktivnosti Instituta za psihologiju.
Objavljeno: 16:23h

Tribina "Postoje li danas filmski idoli?", biće održana u okviru pratećeg programa Festivala Muzičkog Filma "PARALELNE VIZIJE", koji je počeo u subotu u Domu omladine Beograda, a do 16. septembra predstaviće publici 13 najnovijih ostvarenja svetske produkcije o muzici: sedam igranih i šest dokumentarnih filmova svih žanrova – biografske priče, društveno i politički angažovani, mjuzikli...

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Tribinu zajednički organizuju Paralel-Beogradski Festival Subkulture, Institut za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu i Dom omladine Beograda.

Učestvuju: dr Ivana Stepanović Ilić (psiholog), Gordan Kičić (glumac), Danilo Bećković (reditelj) i Dragan Ambrozić (programski urednik DOB-a). Moderator: Valentina Macura (Paralel festival).

Razgovaraće se na temu ko su danas filmski idoli, kao i ko su danas u Srbiji, idoli mladih, a prema podacima istraživanja, sprovedenog u okviru aktivnosti Instituta za psihologiju. Publika je pozvana da se uključi u razgovor. - Institut za psihologiju je tokom prošle godine sproveo istraživanje o načinu provođenja i navikama mladih tokom slobodnog vremena, u okviru koga su ispitivani njihovi uzori i idoli. Rezultati pokazuju da najbronjiju kategoriju idola mladih čine osobe iz domena šou biznisa (pevači, glumci, voditelji, jutjuberi i blogeri). Na tribini koja se bavi glumcima kao potencijalniim idolima mladih govorićemo o tome: koliko su glumci popularni, koji glumci su popularni, mogu li se uočiti neke pravilnosti u izborima mladih, da li mladi više pominju domaće ili strane glumce, ima li razlika u preferencijama devojaka i mladića, kao i koji su dominantni razlozi zbog kojih se mladi glumcima dive. Diskutovaćemo i o tome da li je moguće govoriti o vrednosnom sistemu koji stoji iza izbora glumaca koje su mladi naveli kao osobe iz javnog života na koje se ugledaju.

Sreda, 14.septembar

19:00 – Dokumentarni film: Moraće prvo da nas ubiju

Tri islamske ekstremističke grupe su 2012. godine zauzele sever Malija i uspostavile vlast na prostoru veličine Velike Britanije i Francuske zajedno. Gradovi su bukvalno prestali da žive, stupio je na snagu šerijatski zakon a muzika je zabranjena... Ali, nisu se svi predali – neki su instrumente poneli sa sobom, rešeni da otpor pokažu muzikom i tako zaštite svoje kulturno nasleđe i samosvojnost.

21:00 – Igrani film: Uzvodna boja

‘Vizuelno najmaštovitiji američki film od 'Glave za brisanje' (Eraserhead) Dejvida Linča’ (Time Out), ‘Uzvodna boja’ uslovno se da opisati kao romantična, naučno-fantastična, triler misterija. Četvrtak, 15. septembar

19:00 – Dokumentarni film: Filharmonija s deponije

Deca koja odrastaju u naselju podignutom uz jednu od najvećih južnoameričkih deponija, u Kateuri u Paragvaju, napravili su orkestar s instrumentima pronađenim na đubrištu, nazvali ga 'The Recycled Orchestra', i s njim putuju po svetu ostvarujući svoj početni san – da nastupe zajedno sa svojom omiljenom rok grupom, Megadeth.

21:00 – Igrani film: Spajk Ajlend

Nežan i topao film o odrastanju grupe momaka iz Mančestera koji bi da postanu rok zvezde i u tu svrhu kuju plan da lično uruče demo trake svojim idolima, grupi The Stone Roses, na čiji predstojeći, a danas tretiran kao antologijski, koncert na ostrvu Spajk se spremaju da pođu. Petak, 16. septembar

19:00 – Dokumentarni film: Urbana porodica

Selja je tridesetogodišnjakinja koja deli stan sa svojim prijateljima. Jednog dana na vratima stana pojavljuje se dečak. Dečak koga je Selja pre šesnaest godina dala na usvajanje. Njena iznenađenost i zbunjenost postepeno prerastaju u potrebu da upozna sopstveno dete. Proces upoznavanja, međutim, više je nego komplikovan. I pretvoriće i Seljin i život njenih prijatelja u potpun haos.

21:00 – Igrani film: Nina

Jedan od najkontroverznijih filmova koji je dospeo do bioskopa 2016, za temu ima isečak iz života žene koja spada u najneobičnije i najtalentovanije umetnike dvadesetog veka. Njen hipnotički glas i čarobni stihovi, ali i njen politički aktivizam, učinili su nezaboravnu Ninu Simon ikonom američke muzike i legendom još za života. (Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.