NEZABORAVNE SCENE IZ KULTNIH FILMOVA: Sovjetski BLOKBASTER, kafanski HITOVI i gole GRUDI ciganske VEŠTICE (VIDEO)
Cigani lete u nebo se isticao za tadašnje standarde relativno visokim budžetom, ali su publici najviše pažnje izazvale dopadljive pesme, Foto: Printscreen

evergrin

NEZABORAVNE SCENE IZ KULTNIH FILMOVA: Sovjetski BLOKBASTER, kafanski HITOVI i gole GRUDI ciganske VEŠTICE (VIDEO)

Protagoniskinja, koju tumači Svetlana Toma, je mlada i lepa veštica i vidarka Rada koja ima običaj krasti srca muškaraca

Objavljeno:

Da li vam ove scene nešto predastavljaju?

Verovatno ne, ali treba da znate da su generacije i generacije odrasle na njima, te da je dobar deo kafanskih hitova pod odrednicom "ciganska muzika" upravo iz ovog filma ili je tim pesmama inspirisan.

Cigani lete u nebo
foto: Printscreen

U staroj Jugoslaviji ovaj film bio je kult i više od njega.

O čemu se tačno radi?

Табор уходит в небо (sh. Logor ide u nebo), u Jugoslaviji prikazan pod naslovom Cigani lete u nebo je sovjetski igrani film snimljen u režiji Emila Loteanua i premijerno prikazan 1976. godine, poznat kao jedno od najpopularnijih ostvarenja u istoriji sovjetske kinematografije.

Cigani lete u nebo
foto: Printscreen

Po žanru je mešavina drame i ljubavnog filma, a baziran je na motivima novela Maksima Gorkog. Radnja se događa početkom 20. veka na istoku tadašnje Austro-Ugarske i prikazuje život lutajućih grupa Roma. Protagoniskinja, koju tumači Svetlana Toma, je mlada i lepa veštica i vidarka Rada koja ima običaj krasti srca muškaraca, ali kako će susret sa ponosnim konjokradicom Zoharom (čiji lik tumači Grigore Grigoriu) dovesti do tragedije.

Cigani lete u nebo se isticao za tadašnje standarde relativno visokim budžetom, ali su publici najviše pažnje izazvale dopadljive pesme, temeljene na tradicionalnoj romskoj muzici, koje je aranžirao kompozitor Eugen Doga, a mnoge od kojih će postati evergrini.

Zapažen je nastup imala i moldavska glumica Svetlana Toma, a koji je uključivao i za tadašnju sovjetsku kinematografiju prilično retku scenu u kojoj se pojavljuje golih grudi.

Cigani lete u nebo
foto: Printscreen

Cigani lete u nebo je postigao izuzetnu gledanost, te ga je, prema službenim podacima, u SSSR-u tokom originalne bioskopske distribucije videlo 64,9 miliona gledatelja.

Film je takođe stekao popularnost i u drugim zemljama tadašnjeg Istočnog bloka, pre svega u Rumuniji, gde je nastao običaj da se redovno prikazuje na državnoj televiziji svake godine.

Voleli su ga i kritičari, te je osvojio Zlatnu školjku na Filmskom festivalu u San Sebastijanu, a 1977. i nagradu za režiju na beogradskom FEST-u.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.