TRESE SE KRALJEVSKI DVOR! Rođake kraljice Elizabete proglašene za mrtve, a ŽIVE SU I ZDRAVE! Razlog je BIZARAN!
Serija Kruna, Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

neverica

TRESE SE KRALJEVSKI DVOR! Rođake kraljice Elizabete proglašene za mrtve, a ŽIVE SU I ZDRAVE! Razlog je BIZARAN!

Jedna se odnosi na kraljičine bliske rođake po majci: Nerisu i Ketrin Bous-Lajon, opisana u epizodi „Pravila nasleđivanja“ (Hereditary principle“).

Objavljeno: 18:46h

Serija „Kruna“ (The Crown) o vladavini kraljice Elizabete II sa svakom novom epizodom razotkriva nove detalje o novijoj istoriji kraljevske porodice. Iako je na meti kritika zbog nepreciznosti, mnogi opisani događaji zasnovani su na činjenicama.

Jedna se odnosi na kraljičine bliske rođake po majci: Nerisu i Ketrin Bous-Lajon, opisana u epizodi „Pravila nasleđivanja“ (Hereditary principle“).

Nerisa (1919-1986) i Ketrin Bous-Lajon (1926-2014) bile su dve od pet ćerki Džona Herberta Bous-Lajona, brata Kraljice Majke, i njegove supruge Fenele.

Pomenuta epizoda počinje tako što princeza Margaret od terapeut saznaje da su Nerisa i Ketrin, koje su zvanično umrle, žive i smeštene u mentalnu ustanovu. Šta se stvarno desilo s njima?

Godine 1987. obelodanjeno je da u izdanju plemićke genaloške enciklopedije „Burke's Peerage“ iz 1963, piše da su Nerisa i Ketrin umrle 1940, odnosno 1961, što nije bilo istina.

Obe su bile žive i smeštene su u Kraljevsku bolnicu za mentalno obolele Erlsvud još 1941. Osnovana 1847, Bolnica Istvud u Redhilu (Sari) bila je prva ustanova za mentalno zaostale. Dve žene su bile na nivou razvoja šestogodišnjeg deteta i nisu bile sposobne da govore. Prava dijagnoza je nepoznata. Prema medicinskoj terminologiji toga vremena, Nerisa i Ketrin bile su „imbecili“.

U seriji princeza Margaret je zaprepašćena kada sazna da su joj sestre žive. Kraljica Majka joj kaže da su smeštene u ustanovu zato što bi „njihova bolest, idiotluk i imbecilnost doveli u sumnju integritet kraljevske loze.

- Možeš li da zamisliš kakvi bi naslovi osvanuli u novinama? Pravilo nasleđivanja samo po sebi je osetljivo pitanje, dodaj tome mentalnu bolest i to je kraj.

Treba reći da je ovaj razgovor plod mašte tvoraca serije. Veruje se da Kraljica Majka zapravo nije znala istinu o Nerisi i Ketrin sve do 1982 kada je, saznavši gde su, poslala sestrama ček za kupovinu slatkiša. Štaviše, budući da su smeštene u ustanovu skoro pet godina nakon abdikacije Edvarda VIII, malo je verovatno da je odluka doneta kao reakcija na nove veze porodice s prestolom, piše tatler.com.

U seriji terapeut princeze Margaret konstatuje da je, budući da je bolest potekla s majčine strane, a ne očeve (strica kraljice Elizabete i princeze Margaret), argument o „pravilu nasleđivanja“ zapravo bespredmetan.

Serija otkiva da Nerisa i Ketrin nisu bile jedine rođake iz kraljevske porodice smeštene u bolnici za mentalno zaostale, i to kada Margareta šalje prijatelja Dereka „Dezla“ Dženingsa da izvidi stvar. Još tri rođake su bile pacijentkinje: Ajdonea Elizabet Fejn (1912-2002), Rouzmeri Džin Fejn (1914-1972) i Eteldreda Flavija Fejn (1922-1996).

Reč je o sestrama Nerisine i Ketrinine tetke Herijet (1887-1958), sestre njihove majke Fenele i njenog supruga majora Henrija Nevila Fejna. Stručnjaci su tada spekulisali da je nasledna bolest ubijala muške članove porodice u ranom detinjstvu, dok je kod žena izazivala psihičke poremećaje.

Kada je 1987. objavljeno da su Nerisa i Ketrin žive, njihov rođak lord Klinton demantovao je tvrdnje o prikrivanju. Rekao je da je verovatno njegova tetka Fenela pogrešno popunila formular za encikloplediju, nazivajući je „smušenom osobom“.

Ovo je, međutim, osporeno, budući da su u enciklopediji objavljeni konkretni podaci o smrti obe sestre. Isto je smatrala i Fenelina unuka, ledi Elizabet Anson, koja je „Gardijan“ 1987. izjavila: "Često nije u potpunosti popunjavala formulare koje bi joj „Burkes' Peerage“ poslao, zbog čega su možda tamo pretpostavili da prazna mesta znače da su žene umrle".

Kako je za „Asošijeted pres“ izjavio Harod Bruks-Bejker, direktor izdavačkog sektora izdavačke kuće „Burke's Peerage“, bili su „zaprepašćeni“ kada su saznali za grešku.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.