UMRO GLUMAC I DRVOSEČA MIRČETA VUJIČIĆ (83) Poznat po ulogama u filmovima Sutjeska, Miris poljskog cveća, Sudbine
Foto: Imdb

in memoriam

UMRO GLUMAC I DRVOSEČA MIRČETA VUJIČIĆ (83) Poznat po ulogama u filmovima Sutjeska, Miris poljskog cveća, Sudbine

Od bavljenja glumom Mirčeta nije, kako tvrdi, imao previše materijalne koristi. Skromnu imovinu stekao je radeći kao drvoseča u šumama Zlatara, a pored državnog posla bavio se i stočarstvom i proizvodnjom belog mrsa.

Objavljeno: 15:26h

Mirčeta Vujičić, glumac naturščik, koji je u svojoj filmskoj karijeri snimio jedanaest filmova , od kojih neki spadaju među najznačajnije filmove jugoslovenske kinematografije. U rodnoj Pravoševi na Zlataru danas će biti sahranjen, a svima je bio poznat kao drvoseča sa jedanaest filmskih uloga.

I pored talenta i primamljivih ponuda iz sveta filma, ostao je da živi u rodnom selu, gde je formirao porodicu. U mladosti Mirčeta je punih pet godina stajao pred filmskim kamerama, publici se poklanjao na festivalima u Puli i Nišu i živeo kao u bajci, u društvu Milene Dravić, Nede Arnerić, Olivere Marković, Ljube Tadića, Dragomira Bojanića Gidre i drugih velikana filma sa prostora bivše Jugoslavije. A onda je 1973. nakon devet igranih filmova, odlučio da sve prekine, vrati se u rodno selo i u šumama zavičaja sve do penzije obara stabla smrče.

- Kako i pored toliko snimljenih filmova u svojoj 36 godini života nisam imao dana radnog staža, odlučim da se vratim u zavičaj, gde su me čekali supruga Ljubinka i sinovi, i potražim stalni posao. Igrao sam nakon toga u još dva filma, ali kako nije mogao da mi više pravda odsustvovanja s posla tadašnji šef Šumske sekcije mi je postavio uslov „film ili testera“. Ja sam odabrao ovo drugo i nisma se pokajao. Pošto sam imao svega osam razreda, u „Dunav filmu“ su mi predlagali da o njihovom trošku nastavim školovanje i nakon akademije odem u profesionalce, ali nisam pristao jer mi se nije pod starstost išlo u školu - pričao nam je pre par godina Mirčeta, u svom domu na Zlataru.

Pred filmske kamere Mirčeta Vujičić stao je prvi put 1968. godine i to sasvim slučajno. U selu Pravoševa , koje je tada bilo još bez struje, Staša Borisavljević i njen suprug Fedor Škubonja snimali su film "Nizvodno od sunca", film o životu ljudi iz zlatarskog kraja. Kako im se jedan glumac razboleo Mirčeti su ponudili epizodnu ulogu Međa Bakića, koju je on zahvaljujući svojoj otresitosti i bistrini odigrao bez traume i ponavljanja. Nakon premijere, u Pravoševu su počele da pristižu ponude i drugih režisera i da se ređaju uloge i filomovi "Biciklisti","Miris poljskog cveća", "Bombaši", "Klavir štimer", "Smrt paora Đurice", "Skerco", "Sudbine", "Zbogom ostaj bunkeru na reci"...U filmu "Sutjeska", u ime proletera lično je predao raport Ričardu Bartonu, koji je igrao Tita, dok je u filmu Puriše Đorđevića "Kros kontri" igrao glavnu mušku ulogu, a partnerka mu je bila Milena Dravić.

Od bavljenja glumom Mirčeta nije, kako tvrdi, imao previše materijalne koristi. Skromnu imovinu stekao je radeći kao drvoseča u šumama Zlatara, a pored državnog posla bavio se i stočarstvom i proizvodnjom belog mrsa.

Život u planini, u harmoniji sa prirodom, Mirčeti je pomogao da pobedi tugu za sinom koji je umro u 33 godini života, kao i tugu i samoću kada je ostao udovac. Kako bi kraj sebe imao druga u starosti, pre desetak godina oženio se Slavenkom iz Kokinog Broda. Preminuo je pre par dana u njenom stanu kraj Zlatarskog jezera, gde se prošle zime spustio s planine, da bi, kako je govorio, „bio bliže lekarima“.

U skromnom domu na Zlataru, na filmske dane podsećale su ga svega dve crno-bele fotografije, koje su jedine ostale od nekada bogate lične arhive. Na jednoj fotografiji je Mirčeta sa omčom oko vrata, kao paor Đurica, a na drugoj, koja je nastala tačno 17 godina pošto se oprostio od glume, u društvu je Milene Dravić. Fotografija je nastala prilikom njenog odmora na Zlataru.

Bonus video:

espreso.co.rs/kurir.rs


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.