HIČKOK NAS JE PRE 70 GODINA PRIPREMAO ZA KARANTIN A NIKO GA NIJE SHVATIO OZBILJNO! U ovom filmu krije se DOKAZ!
Rear window, Foto: Print Screen Youtube

alfred hičkok

HIČKOK NAS JE PRE 70 GODINA PRIPREMAO ZA KARANTIN A NIKO GA NIJE SHVATIO OZBILJNO! U ovom filmu krije se DOKAZ!

Ukoliko niste pogledali ovaj film, repuručujemo vam da to odmah učinite, a ukoliko jeste ponovno gledanje će vam pružiti potpuno drugačiji utisak nakon karantina

Objavljeno: 12:07h

Jedno od poznatih remek dela Alfreda Hičkoka, Prozor u dvorište (1954) u poslednje vreme se povezuje sa trenutnom situacijom u svetu, odnosno karantinom kroz koji su prošli i prolaze milioni građana.

Glavni lik ovog čuvenog filma je fotoreporter L.B. Džefris koji je slomio nogu prilikom snimanja auto-trke i od tada je zatvoren u svom stanu. Noga mu je u gipsu i kreće se pomoću kolica, a slobodno vreme provodi u raspravi sa svojom devojkom i posmatrajući komšije.

U jednom trenutku se toliko fokusirao na posmatranje stanova na koji gleda njegov prozor, da je počeo da ignoriše sve oko sebe. Pažnju mu privlači komšija, trgovac koji nekoliko puta u toku noći napušta svoj stan sa koferom. U jednom trenutku Džefris primećuje da nema trgovčeve žene i tu kreće njegova zabrinutost i potraga za nestalom komšinicom.

Džefris fotografiše svoje komšije
Džefris fotografiše svoje komšijefoto: Print Screen Youtube

Prozor u filmu predstavlja metaforu za bioskopsko platno. Na isti način na koji on posmatra svoje komšije mi plaćamo karte za bioskop kako bismo zavirili u tuđe domove.

Kako je u vreme korone nemoguće ići u bioskop mi se fokusiramo na to šta rade komšije, kao i na Rijaliti programe. DŽefris nam je pokazao svoj život tokom karantina, vremena kada on ne može da izađe iz svog doma. Opisuje šta to čovek radi u svoja četiri zida i kada misli da ga niko ne vidi.

Dosta vremena je proveo sam i zatvoren da je vremenom postao asocijalan, i gosti koji ga posećuju ga uopšte ne zanimaju. Svesni smo da je mnoštvu ljudi odgovarala ta izoacija tokom karantina i da su mrzovoljno pristali na ponovni rad ili odlazak u školu.

Ukoliko niste pogledali ovaj film, preporučujemo vam da to odmah učinite, a ukoliko jeste ponovno gledanje će vam pružiti potpuno drugačiji utisak nakon karantina. Sada, verovatno u potpunosti možemo da se poistovetimo sa L.B.Džefrisom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.