POZNATA BRITANSKA GLUMICA MIRIJAM MARGOLIJES (HARI POTER/CRNA GUJA/DOBA NEVINOSTI) U NOVOM FILMU STEVANA FILIPOVIĆA
Mirijam Margolijes i Stevan Filipović, Foto: Marcus Agar

Domaći film

POZNATA BRITANSKA GLUMICA MIRIJAM MARGOLIJES (HARI POTER/CRNA GUJA/DOBA NEVINOSTI) U NOVOM FILMU STEVANA FILIPOVIĆA

Ugledna karakterna glumica starije generacije, najpoznatija po ulozi profesorke Spraut u filmu "Hari Poter i dvorana tajni" i dobitnica Bafta nagrade za sporednu ulogu u filmu Martina Skorsezea "Doba nevinosti", glumi u novom filmu srpskog režisera Stevana Filipovića "Poret tebe".

Objavljeno: 15:23h

Dobitnica prestižne nagrade Bafta, britanska glumica Mirijam Margolijes (Miriam Margolyes, 1941.) ostvariće svoj debi u srpskom filmu – u savremenom trileru iz dana vanrednog stanja, filmu Pored tebe, koji se snima u Beogradu i Londonu.

Mirijam Margolijes u filmu Pored tebe
Mirijam Margolijes u filmu Pored tebefoto: Snimak ekrana

Po scenariju i u režiji srpskog reditelja Stevana Filipovića (Šejtanov ratnik Šišanje, Pored mene), ovo je misterija sa ubistvom smeštana u vreme pandemije virusa Kovida-19, a govori o emancipaciji i transformaciji mlade novinarke i njenoj borbi da pronađe moral i integritet u svetu koji se čini sve više i više populistički ustrojenim.

Sniman u skladu sa utvrđenim smernicama po pitanju održavanja fizičke distance u Srbiji i Velikoj Britaniji, ovaj film se bavi ograničenjima karantina tokom vanrednog stanja kako bi se nekonvencionalnim metodama stvorio izazovan film. Već deo radnje se vidi preko računara, mobilnih telefona, tableta, veb-kamera i nadzornih kamera, a glumci su snimali sami sebi, često i u vlastitim domovima.

Smešten pet godina nakon školskih dana prikazanih u Filipovićevom prethodnom filmu, "Pored mene", ovaj film prati postavku u kojoj vanredno stanje postioji, a političare optužuju da kapitalizuju napetost javnosti zbog virusa Kovid-19, što sve, najavljuju iz produkcije, stvara šokantnu situaciju koja ponovo spaja poznate junake na još ekstremniji način.

Mirijam Margolijes tumači lik Baka Vere, britanske jugofilke koja sa psom živi u Beogradu, a to je uloga koju je Stevan Filipović napisao za nju. Mirijam Margolijes je rekla: „Moj debi u srpskom filmu u osamdesetoj godini života života je samo deo čuda ovog iskustva. Ne znam ništa o tehnikama snimanja fima uz pomoć Zoom aplikacije, o srpskom jeziku, o čudnoj strani glume sa nekim koga ne znam i u koga ne mogu da pogledam, o odeći i scenografiji koju treba da obezbedim, o snimanju u vlastitom domu. Svako snimanje je čin vere, a za ovaj film će trebati više vere nego obično. Ali Stevan je to lukavo režirao, znao je kako da nežno i istrajno ubedi i kako da ohrabri. Nakon trenutaka užasa, zavolela sam to. Postala sam svesna političke dimenzije filma, polagano sam počela da verujem da sam, uprkos tom karantinu, zaista tamo, i moja napetost je samo terala vodu na tu vodenicu. Nije udobno, ali je autentično i volela bih da to ponovo iskusim.“

foto: Snimak ekrana

Stevan Filipović je rekao: „Otkad smo se upoznali u Londonu, čekao sam pravi trenutak da priču sagradim oko Mirijam i njene upečatljive pojave. Ironijom sudbine, bila je potrebna globalna pandemija da bi bilo izvodljivo da snimamo u Londonu i Beogradu, a da niko ne izađe iz svog doma. Rad sa Mirijam je ostvarenje sna. Ona je donela iskrenost, dubinu i sirovu emociju tom složenom liku. Ona je praktične izazove doživela kao kreativne avanture,a čak je i naučila nekoliko rečenica na srpskom kako bi svojoj ulozi dodala autentičnost, što je bilo neverovatno. Svi su morali da se prilagode, a to je samo doprinelo sveopštem ushićenju. Ponosan sam na ono što smo postigli. Hvala Mirijam, ostatku glumačkog ansambla i međunarodnoj ekipi. Ovo nije samo film o karantinu tokom vanrednog stanja.“

Ova glumica sa prebogatom karijerom dobila je nagradu BAFTA za najbolju epizodnu žensku ulogu u filmu Doba nevinosti u režiji Martina Skorsezea, tumačila je lik profesorke Spraut u filmovima o Hariju Poteru, a igrala je i u filmovima "Jentl" (pored Barbare Strejsend), u filmu "Biti Džulija" Ištvana Saboa, u filmu "Dame u ljubičastom" pokraj Džudi Denč i Megi Smit. Važnu ulogu je imala i u čuvenoj BBC-jevoj seriji "Crna Guja", pojavljivala se u "Životu i ljubavima đavolice" i u još jednom BBC-jevom filmu - "The Real Marigold Hotel".

Mina Nikolić
Mina Nikolićfoto: Snimak ekrana

Priča filma "Pored tebe" u fokusu ima lik Ksenije (koju igra mlada Mina Nikolić), ambiciozne mlade koja žudi da pobegne iz svog posla u tabloidima i da osvoji pozicije cenjene novinarke, a sve to u svetu klikbejt-naslova i skandala iz krugova šou-biznisa koji se smišljaju kako bi se njima hranile mase. Ksenijin lični i profesionalni put nailazi na ogromnu prepreku kada se ustanovi da je Vera pozitivna na virus Korona, te Ksenija mora da preispita samu sebe koliko je daleko spremna da ide kako bi preživela u klimi gde je politički pritisak sve nepodnošljiviji i može se reći da se hrani strahom usled pandemije.

Stevan Filipović je rekao i ovo: „Želeli smo da se pozabavimo i akutnim problemom našeg vremena; šta to znači biti mlada žena u Srbiji u sumraku novinarstva, pošto znamo koliko je teško održati vlastiti profesionalni glas i sopstvenu slobodu u kontekstu političih pritisaka i populističkih autokrata širom sveta."

Branislav Jević, izvršni producent (kuća Hypnopolis) je rekao: „Neke od prvih scena smo snimili sa Mirijam i njen profesionalizam je nadahnuo glumački ansambl i ekipu filma da udruže snage tokom vanrednog stanja. Pustila nas je u svoj dom, razvila je izgled tog lika, i ono što je moglo biti stresno snimanje pretvorila je u uzbudljivo iskustvo. Pored tebe je odraz poštovanja prema profesionalnosti svih koji su uključeni u ovaj projekat.“

U glumačkom ansamblu su i: Branislav Trifunović, Goran Jevtić, Isidora Simijonović, Tihomir Stanić, Svetlana Bojković i Vlasta Velisavljević. Tu su i prepoznatljiva glumačka lica iz Filipovićevih ranijih hit-filmova: Darko Ivić, Andrej Pipović, Nikola Glisić, Milica Majkić, Uroš Novović, Gorica Regodić, Nikola Dragutinović, Katarina Pešić. Ostatak glumačke podele će uskoro biti obelodanjen.

Autor scenarija je Stevan Filipović, koji i režira ovaj film,. Producent je Branislav Jević (producentska kuća Hypnopolis). Film će biti prikazan tokom 2021. godine, a u Srbiji će ga distribuirati kuća Taramount Film.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.