Vežbamo, kume! Istorija seksa na filmu na jugoslovenski način! (VIDEO)
Foto: Print Screen Youtube

sutra ćeš i ti

Vežbamo, kume! Istorija seksa na filmu na jugoslovenski način! (VIDEO)

Balkan boj, rođen u crnom talasu jugoslovenske kinematografije, nešto kasnije postao je domaći pandan američkom kauboju; dobri divljak balkanske rase, duhovit i prostodušan dasa koji vadi onu stvar češće nego njegove američke kolege revolvere
Objavljeno: 17:45h

Enciklopedijski primerci Homo balcanicusa su Rade Šerbedžija i Miki Manojlović. Mit o balkan boju je krajem osamdesetih srušio Bata Živojinović u filmu "Štefica Cvek u raljama života".

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

foto: Print Screen Youtube

U filmskom stvaralaštvu bivše države ljubav je često na selu – na senu, u kukuruzištu, štali ili u napuštenoj kolibi. Ima i voajersku crtu pa bludne radnje neretko krišom promatraju deca ili začuđeni seljani.

foto: Print Screen Youtube

Balkan boj se prema ženi odnosi (s)eksploatatorski. Ona se prikazuje kao svojina, slaba glupača lakog morala, sisati ukras glavnom junaku ili nešto što on 'kr**ne' onako, usput. Polna neravnopravnost krasi većinu domaćih klasika.

Šut bolan, erotika! Ovom rečenicom se ukratko može opisati Jugoslovenski seks.

Vežbamo kume, probamo za film. Ti ćeš ovo isto da radiš, samo sutra,

Kupačice moja i Karaću te celu noć, dok ti se ne vrati tetka iz Bosanske Krupe, samo su neki od najčešće citiranih rečenica iz legendarih filmova domaće kinematografije. Tu sve pršti od grubog i bahatog seksa, leti perje i seno na sve strane, a iz prikrajka posmatraju radoznala deca, seljaci, radnici, popovi, ljubomorni muževi i verenici.

Sve je počelo sa Evom Ras u filmu Dušana Makavejeva Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT iz 1967. godine.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.