Festival Uhvati film od 23. do 27. septembra
Foto: Promo

Festival

Festival Uhvati film od 23. do 27. septembra

Međunarodni 18. filmski festival Uhvati film održaće se od 23-27. septembra od 18 časova u Kulturnom centru Novog Sada.

Objavljeno: 13:33h

Kao i prethodnih godina, ulaz je besplatan za sve posetioce.

Festival će svečano biti otvoren u sredu 23. septembra od 18 časova performansom Tanje Josić i Novaka Josić „Prožimanje“, nakon kojeg slede projekcije dva nagrađena prošlogodišnja filma – italijanski „Nezaboravno“ i španski „Kreveti drugih“ (projekcije su namenjene za starije od 16 godina).

Specijalna gošća na svečanom otvaranju biće i Iva Plemić Divjak, ovogodišnja članica žirija festivala Uhvati film.

Ona nam pravo u Novi Sad donosi nagradu sa upravo završenog Sarajevo film festivala – Nagradu Srce Sarajeva koju je njen film „Merry Christmas, Yiwu“ osvojio kao najbolji dokumentarni film.

Od četvrtka 24. do nedelje 27. septembra od 18 časova čekaju nas premijerne projekcije kratkometražnih filmova koji menjaju perspektive.

Od ukupno 417 filmova pristiglih na konkurs, stručnu selekciju prošlo je 30 filmova iz 17 zemalja sveta.

Neki govore o uobičajnim temama: ljubav, ljudski odnosi, sport, ples,svakodnevne radosti i izazovi, … Drugi pak otvaraju zabranjene i skrajnute teme: nasilje, odbacivanja, višestruka diskriminacija. Zajedničko im je što ne ostavljaju ravnodušnim i u umovima posetitelja menjaju perspektive.

Odmah nakon projekcija filmova, svakodnevno nas očekuju tematske tribine.

četvrtak, 24. septembar: rezervisan je za tribinu „Umetnici koji menjaju perspektive“, o tome kako rad umetnika može doprineti promeni društvene svesti, a ujedno i boljem položaju osoba sa invaliditetom.

petak, 25. septembar: diskutujemo o mladima na tribini „Mladi koji menjaju perspektive“. Sa nama će razgovarati članice Kluba studenata Specijalne rehabilitacije i edukacije Medicinskog fakulteta Novi Sad. One će objasniti svoje motive za odabir profesije i kako svoje teorijsko znanje pretvaraju u praktični rad. U zajedničkoj razgovoru sa publikom, doći ćemo do odgovara – da li mladi danas zaista ruše predrasude?

subota, 26. septembar: govorimo o našim dragim volonterima – „Volonteri koji menjaju perspektive“. Koliko je važno na jednom ovakvom Festivalu imati sjajnu mladu ekipu, spremnu da pomogne u svakom trenutku?

nedelja, 27. septembar: zatvaramo 18. poglavlje Uhvati film festivala pričom o „Festivalu koji menja perspektive“. Uhvati film festivalu. Da li smo i kako menjali perspektive svih ovih godina? Koje uspomene sa Uhvati film festivala su nam najdraže?

Festival je pristupačan gluvima – govorni segmenti će se prevoditi na znakovni jezik, a filmovi su titlovani. Festival će se održati u skladu sa poštovanjem svih epidemoloških mera koje je propisala Republika Srbija, zarad suzbijanja epidemije virusa covid-19.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.