FILM IVANA IKIĆA ''OAZA'' JE NABOLJI EVROPSKI FILM - Trijumf na Venecijanskom filmskom festivalu!
Ivan Ikić, Foto: Printscreen Youtrube

domaći film

FILM IVANA IKIĆA ''OAZA'' JE NABOLJI EVROPSKI FILM - Trijumf na Venecijanskom filmskom festivalu!

NA upravo završenom 77. festivalu u Veneciji ostvarenje "Oaza" srpskog reditelja i scenariste Ivana Ikića osvojilo je nagradu za najbolji evropski film u takmičarskoj sekciji "Dani autora", a ovo visoko priznanje dodeljuje mreža Europa Cinemas..

Objavljeno: 11:48h

U svom obrazloženju za nagradu žiri je zapisao:

- "Oaza" je prelepo snimljen i veoma poetičan film, i jednoglasno je bio naš izbor za nosioca ove nagrade. Ikićeva "Oaza" je nežna i duboko potresna, ali istovremeno i je i čist, beskompromisan pogled na život i ljubav grupe mladih ljudi sa posebnim potrebama u državnoj instituciji.

foto: Promo

Uspeh reditelja Ivana Ikića na 77. Mostri utoliko je veći što italijanske vlasti zbog pandemije njemu i ekipi filma "Oaza" nisu, nažalost, dozvolile da dođu u Veneciju na premijeru i da ovaj izuzetni film predstave medijima i publici.

Režiser Ivan Ikić je povodom zabrane da prisustvuje premijeri svog filma u Veneciji ogorčeno izjavio da Italija ponižava srpsku kulturu.

foto: Promo

Kako ističe Ikić, uz radost zbog nagrade, uspeh njegovog filma veći je time što u filmu mladi korisnici doma - Valentino Zenuni, Tijana Marković i Marijana Novakov nisu glumili sebe, već fiktivne, veoma kompleksne likove. Pored štićenika doma, u "Oazi" igraju Goran Bogdan, Maruša Majer, Draginja Voganjac i drugi.

Bonus video:

espreso.co.rs/novosti.rs


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.