Srpska premijera filma „Zaceli me” Danijele Štajnfeld na Festivalu evropskog filma Palić
Foto: Promo

dokumentarni film

Srpska premijera filma „Zaceli me” Danijele Štajnfeld na Festivalu evropskog filma Palić

„Zaceli me” je dokumentarni film o posledicama koje trpe žrtve i počinioci seksualnog nasilja, zasnovan na intimnim svedočenjima osoba koje su preživele seksualni napad. Film kombinuje svedočanstva osoba koje su preživele seksualni napad i sekvence iz njihovog kasnijeg života, postavljajući pitanje šta se može smatrati oporavkom.

Objavljeno: 13:37h

Dokumentarni film „Zaceli me” („Hold me right”) rediteljke Danijele Štajnfeld biće premijerno prikazan u Srbiji na Festivalu evropskog filma Palić, koji se ove godine održava od 12. do 18. septembra. Ovo ostvarenje će se naći na programu palićkog festivala u okviru selekcije Novi evropski dokumentarci kao specijalna projekcija, na poziv programskog direktora festivala Miroslava Mogorovića.

foto: Promo

„Zaceli me” je dokumentarni film o posledicama koje trpe žrtve i počinioci seksualnog nasilja, zasnovan na intimnim svedočenjima osoba koje su preživele seksualni napad. Film kombinuje svedočanstva osoba koje su preživele seksualni napad i sekvence iz njihovog kasnijeg života, postavljajući pitanje šta se može smatrati oporavkom. Autorka filma Danijela Štajnfeld snagu crpi iz empatije jer je i sama, kao mlada glumica u Srbiji, bila žrtva seksualnog nasilja. Nakon što je izgubila mogućnost da sigurno priča o napadu koji je doživela, skupila je hrabrost da kroz proces susreta i intervjua svoju priču podeli s drugima koji su prošli kroz slična iskustva. Dok nas ljutnja i strah odvraćaju od neophodnih razgovora o svim aspektima seksualnog nasilja, film “Zaceli me” se fokusira na izuzetnu štetnost skrivanja istine i pokazuje kako je moguće nastaviti život nakon seksualnog napada.

foto: Promo

Budući da se žrtve seksualnog napada često suočavaju sa nedostatkom razumevanja i nepoverenjem, mnogi odluče da ćute o tome što su doživeli. Niko od nas ne želi da veruje da se ti mučni zločini događaju u našim domovima, školama, radnim mestima i zajednicama u celini. „Hold Me Right” otkriva cenu ove tišine. U eri pokreta #MeToo, bes i strah onemogućavaju neophodne dijaloge koji se odnose na obe strane zlostavljanja. „Zaceli me” nam pomaže da razumemo seksualni napad, humanizujući obe perspektive. Ovaj film želi da normalizuje razgovore o zlostavljanju kako bi zaustavio ciklus srama i nasilja. Selekcija Novi evropski dokumentarni film uvedena je prošle godine u festivalski repertoar i donosi najbolje dokumentarce, filmsku formu koja izaziva sve veću pažnju javnosti i kritičara. Prema rečima selektora ove programske celine, Igora Toholja, ono što nas još uvek inspiriše i intrigira su „lični autorski svetovi, često zaodenuti u intimizam koji pobeđuje dominantnu i agresivnu medijsku sliku o savremenom svetu - naročito kada su u pitanju filmovi obeleženi ženskim senzibilitetom”, dodajući da su u ovogodišnjem programu upravo takvi filmovi.

foto: Promo

Programski direktor festivala evropskog filma Palić, producent Miroslav Mogorović trenutno dogovara eventualni dolazak rediteljke Danijele Štajnfeld, ukoliko joj ranije preuzete obaveze dozvole, kako bi predstavila film publici i zainteresovanim medijima. Fim „Zaceli me” biće prikazan 18. septembra u 17:30 u bioskopu Abazija na Paliću. Ovogodišnje, dvadeset sedmo izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se od 12. do 18. septembra u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, u bioskopu „EuroCinema” i „Art bioskopu Lifka” u Subotici, kao i bioskopu „Abazija” na Paliću. Publici će biti predstavljeno više od 100 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Festival evropskog filma Palić podržali su Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vojvodine, Grad Subotica, i mnogobrojni partneri i medijski partneri. Festival evropskog filma Palić će ove godine biti održan uz poštovanje svih mera Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19. Organizacionom timu festivala je prioritet zdravlje i bezbednost kako publike, tako i gostiju i festivalskog tima. Zvanični protokol, sa detaljnim uputstvima o merama tokom trajanja festivala, biće donet i blagovremeno objavljen pre početka manifestacije.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.