Film ''Moj jutarnji smeh'' Marka Đorđevića pobednik je Motovun Film Festivala
Foto: Promo

domaći film

Film ''Moj jutarnji smeh'' Marka Đorđevića pobednik je Motovun Film Festivala

Nagrađeni film prikazan je u Laubi uz prisustvo autora. Time je završeno neobično izdanje Motovun Film Festa održano u 25 gradova.

Objavljeno: 15:44h

Neobično putovanje Motovun Film Festivala privedeno je uspešno kraju dodelom ovogodišnjih festivalskih nagrada na svečanosti u Laubi. „Ponosni smo što smo uspjeli realizirati dosad najčudnije izdanje Motovun Film Festivala koje je trajalo čak četrdesetak dana”, izjavio je direktor festivala Igor Mirković.

foto: Promo

Glavnu nagradu Propeler Motovuna osvojio je srpski film Moj jutarnji smeh redatelja Marka Đorđevića. Žiri u sastavu: Lana Barić, Goran Bogdan i Nina Violić ocenio je jednoglasno da ovo istovremeno duhovito i bolno ostvarenje omogućuje ulazak u svet razmažene generacije odrasle pod staklenim zvonom i protekcijom roditelja. „Marko Đorđević napravio je film o svojoj generaciji, uspio je pomaknuti granice očekivanog i tako stvorio vrlo autentičan i hrabar film koji gledamo aktivno, čas smijući se, čas osjećajući nelagodu”, obrazložio je žiri koji je dao i posebno priznanje glumcima Filipu Đuriću i Ivani Vuković za uloge u tom filmu.

„Volim darovitost i sretna sam što je možemo nagraditi”, kazala je članica žirija Lana Barić uručujući nagrade. Moj jutarnji smeh dobio je i nagradu žirija kritičara FIPRESCI za, kako navode, inteligentno minimalistički prikaz balkanske nelagode te za nijansirana i često uzbudljiva glumačka ostvarenja.

Preuzevši nagrade u Laubi, reditelj Marko Đorđević izjavio je da upravo radi na novom filmu. „Ova će mi priznanja biti podsticaj da napravim još bolji film”, dodao je.

Najboljim ostvarenjem u kategoriji Motovunski kratki žiri je proglasio francuski animirani film “Ka morskoj prašini” rediteljke Eloiz Ferle (Héloïse Ferlay). Reč je, kako stoji u obrazloženju, o delikatnoj porodičnoj drami, vrlo profesionalno snimljenom, zrelom i senzitivnom filmu o depresivnoj majci i njenih dvoje zahtevne dece na njihovom intenzivnom, dirljivom putu. Pobedom na MFF-u ovaj film ulazi i u konkurenciju za nominacije za nagradu Evropske filmske akademije.

Nagrađeni naslovi prikazani su u nedelju 6.9. u 21 h u Laubi, a projekciji su prisustvovali reditelj filma Moj jutarnji smeh, Marko Đorđević i glumac Filip Đurić, koji su odgovarali na pitanja gledalaca.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.