O POTEZU KOJI SU HRVATI NAPRAVILI PREMA SRBIMA NAŠIROKO SVI BRUJE! Bjela je tmuran, ovo se nije očekivalo
Dragan Bjelogrlić, Foto: Printscreen

dragan bjelogrlić bode oči

O POTEZU KOJI SU HRVATI NAPRAVILI PREMA SRBIMA NAŠIROKO SVI BRUJE! Bjela je tmuran, ovo se nije očekivalo

Serija "Tajkun" nastala je u produkciji kuće "Firefly" i Telekoma Srbija, koji u poslednje dve godine postaje lider na tržištu igranog programa, po scenariju Đorđa Milosavljevića i u režiji Miroslava Terzića

Objavljeno:

Domaća TV serija "Tajkun" biće predstavljena na pulskom filmskom festivalu u Puli, a kako prenosi zagrebački "Jutarnji list", reč je o jednoj od najboljih projekata novije produkcije srpskih televizijskih formata.

Filmski kritičar ovog lista Jurica Pavičić detaljno analizira krimi serijal koji se prikazivao tokom marta i aprila na RTS-u, a u Puli će biti emitovane tri od 10 epizoda.

Kako navodi Pavičić, "Tajkun" donekle ima svog para u hrvatskoj eri TV serija u vidu naslova "Novine", a pojednako hvali i uspešne serije u Srbiji - "Besa" i "Senke nad Balkanom".

Serija "Tajkun" nastala je u produkciji kuće "Firefly" i Telekoma Srbija, koji u poslednje dve godine postaje lider na tržištu igranog programa, po scenariju Đorđa Milosavljevića i u režiji Miroslava Terzića.

Za samog reditelja, kritičar Pavičić ističe reči hvale: "Čovek koji je kao zakasneli debitant (1969) postigao zasluženi uspeh sa dve trilerske drame "Ustanička ulica" (2012) i "Šavovi" (2019), na "Tajkunu" je posebno napravio dobar posao: u smislu vizualnog bogatstva i režijske elegancije, ovo je možda i najfilmskija TV serija novije post-Yu produkcije".

Po njemu, od glumaca je najveće iznenađenje zapravo Dragan Bjelogrlić, jer vidimo jednog sasvim drugačijeg Bjelu: tmurnog, introvertnog, zagonetnog čoveka s čijeg lica nismo u stanju pročitati šta oseća, te da se zanimljivo odmakao iz vlastite glumačke zone komfora.

"Tajkun" je - ukratko - ozbiljna televizija, konvencionalno ali precizno i dinamično napisana, sjajno ozvučena, snimljena, glumljena i režirana", navodi Pavičić, ali dodaje i da se seriji mogu prigovoriti povremena poštapanja o scenaristička opšta mesta, te poneki kartonski karakteri, poput mlade nadobudne tužiteljke koja deluje kao da je ispala sa "Fox Crime" programa, a ne iz balkanske stvarnosti u tranziciji.

Ono po čemu možda jedino "Tajkun" zaostaje za sličnim serijama (pa i hrvatskim "Novinama"), kako piše kritičar, jeste politička eksplicitnost, jer u seriji upadljivo nedostaje - vlast.

Ukratko - "Tajkunu" upadljivo fali taj zadnji politički očnjak za ugriz, i da ga ima, serija bi možda bila i najbolja u post-YU televiziji poslednjih godina, zaključuje Pavičić u "Jutarnjem listu".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.