Film reditelja Mladena Kovačevića dobitnik nagrade Srce Sarajeva
Foto: Promo

Domaći film

Film reditelja Mladena Kovačevića dobitnik nagrade Srce Sarajeva

Film srpskog reditelja, Mladena Kovačevića „MERRY CHRISTMAS, YIWU“, dobitnik je nagrade Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film 26. Sarajevo film festivala.

Objavljeno: 23:43h

Svoju svetsku premijeru, ovaj film je imao u januaru, na Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu, u Brigth Future programu namenjenom mladim evropskim rediteljima.

Film je realizovan u okviru HOROPTER filmske produkcije iz Beograda, u produkciji Ive Plemić Divjak.

Ključne članove autorskog tima čine jedna od trenutno najcenjenijih montažerki u regionu, Jelena Maksimović i mladi, perspektivni direktor fotografije, Marko Milovanović. Kompozitor je Olof Dreijer iz poznatog švedskog elektronskog dua The Knife.

Ovaj produkcijski ambiciozan projekat, sniman u Kini, rađen je u ko-delegaciji producenata iz Srbije i Švedske, u koprodukciji sa Francuskom, Nemačkom, Belgijom i Katarom, a televizijski koproducenti projekta su nemački kanal ARTE (NDR) i belgijski RTBF.

Autori i producenti filma izražavaju duboku zahvalnost za podršku Filmskog centra Srbije. Zahvaljujući FCS-ovom imanju sluha za osvedočeni potencijal savremenog srpskog dokumentarnog filma i usled njihove konzistentne politike prisustva i učešća srpskih autora i producenata na najrelevantnijim razvojnim programima i festivalskim marketima, ovaj projekat je razvijan i finansiran u okviru prestižnih evropskih filmskih razvojnih programa: Eurodoc 2017, Beldocs in Progress 2017, Docu Talents – Karlovy Vary International Film Festival 2017, Doc Preview Training – DOK Leipzig 2017, WEMW – Trieste Film Festival 2018, Visions Sud Est Award – Visions du Réel Focus Talk 2018.

MERRY CHRISTMAS, YIWU je finansiran od strane nacionalnih filmskih centara zemalja koproducenata, te od strane postprodukcionih fondova Doha filmskog instituta i švajcarskog Visions sud est. Film je u fazi produkcije bio unapred prodat za TV emitovanje kanalima u Nemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Švajcarskoj, Rusiji i Finskoj, a shodno svojoj tematici, uoči Božića 2020. simultano će biti emitovan na većini evropskih TV kanala kojima je prodat.

Nakon svetske premijere, film je do sada prikazan na festivalima u Geteborgu, Stokholmu, HotDocs Toronto, Biografilm festivalu u Italiji, Sarajevo film festivalu i MakeDoxu.

Svoju domaću premijeru, Merry Christmas, Yiwu će imati na otvaranju Festivala evropskog dugometražnog dokumentarnog filma – Sedam veličanstvenih u Beogradu.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.