Filmu Napolju cvetaju narandže dodeljena nagrada Black Magic Design u Australiji
Nevena Desivojević, Foto: FCS

Domaći film

Filmu Napolju cvetaju narandže dodeljena nagrada Black Magic Design u Australiji

Srpsko-portugalski kratkometražni dokumentarni film „Napolju cvetaju narandže“, autorke Nevene Desivojević, dobio je nagradu "Black Magic Design" za najbolju kameru na Filmskom festivalu u Melburnu u Australiji, koji se tradicionalno održava od 1952. godine.

Objavljeno: 23:20h

Film je nastao uz podršku Filmskog centra Srbije, a u našoj zemlji će premijerno biti prikazan na 13. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma „Beldoks", koji se ove godine održava od 3. do 10. septembra.

Autorka filma Nevena Desivojević o nastanku filma je rekla:

„Tokom završnog semestra na Master studijama programa 'Doc Nomads', u novinskom članku naišla sam na vest da u jednom malenom selu na severu Portugala neko od žitelja potkrada ostale seljane. To me je odmah podsetilo na situaciju sa kojom su se seljani u mom šumadijskom selu nosili u danima mog detinjstva, što je bila motivacija da otputujem tamo i upoznam ih".

foto: FCS

Film, prema sinopsisu, kaže da među planinama, čovek odoleva sam u selu koje nestaje.

„Lutajući maglovitom prirodom, krećući se unutar zidova svoje mračne kuće, on oplakuje svoje stanje čoveka, osuđen da služi okruženju koje je odbacio", stoji u zvaničnom opisu filma.

Rediteljka Nevena Desivojević je rođena u Srbiji, a 2016. je diplomirala na Međunarodnom zajedničkom master kursu "Doc Nomads" (Lisabon, Budimpešta, Brisel).

Radila je kao pomoćnica montažera na dugometražnom dokumentarnom filmu Polje Tiaga Hespanhe, koji joj je bio kreativni saradnik i na aktuelnom ostvarenju, uz ostatak ekipe iz Srbije iz Portugala.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.