DA LI STE GLEDALI PLAVO LETO? Oni rođeni 70 i neke s osmehom na licu sećaju se ove španske serije (VIDEO)
Foto: Imdb

KULTNA serija

DA LI STE GLEDALI PLAVO LETO? Oni rođeni 70 i neke s osmehom na licu sećaju se ove španske serije (VIDEO)

Po uzoru na ovu TV seriju nastali su brojni kasniji španski sitkomi koje sm voleli - "Seranovi", "Kompanjeros", "Korak napred" i drugi

Objavljeno:

"Plavo leto" (Verano Azul) je hit serija španske televizije snimana dve godine 1979/80. Snimljeno je devetnaest epizoda u prelepom mestu Andaluzijske rivijere - Nerja.

Serija je bila zamišljena kao laka zabava za omladinu, ali uspela je da zainteresuje i ne ostavi ravnodušnim nijednog gledaoca bez obzira na uzrast, prevashodno zbog široke lepeze tema, kao jednostavnosti kojom su ispričane neke večne i posvuda prisutne ljudske istine od životnog značaja.

foto: Imdb

Govori se tu o svemu što muči i mlade i stare: o nasilju i mržnji među decom, o ljubavi, o razlici između starih i mladih i sve to ispričano je iz raznih uglova.

Režiser Antonio Mersero i njegovi saradnici očigledno veruju u drugarstvo ne samo kao vrlinu, već mnogo više kao neminovnost, kao nešto što je svakom ljudskom biću neophodno poput vazduha i vode.

Mersero je okupio sjajnu glumačku ekipu dece i odraslih među kojima se izdvajaju sledeće ličnosti: Čanketo (u prevodu "girica"), simpatični stari ribar i moreplovac koga glumi ugledni španski filmski glumac Antonio Ferandis; Julija - vrlo razborita i senzibilna plavokosa slikarka koju glumi pozorišna glumica Marija Garalon; dve sestre koje to u seriji nisu, Pilar i Kristina Tores, glume dve devojčice, stariju Beatris i mlađu Desi; Huan Hoze Artero tumači lik plavokosog, najstarijeg dečaka Havija; crnpurastog Panča igra Hoze Luis Fernandes. Fernandes i Artero osnovali su svoj bend i postali popularni pevači u Španiji.

Ova serija nagrađena je na mnogim međunarodnim festivalima.

Epizoda "Susret" odnela je tri nagrade na TV festivalu za decu i omladinu u Plovdivu, u Bugarskoj. Zbog osobito uspelog pristupa ekološkim problemima, UNICEF je nagradio epizodu "Ne uništavajte moju planetu, molim vas!" na televizijskom festivalu za omladinu u Minhenu. Na sličnom festivalu u Pragu, epizoda "Beatris" odnela je nagradu za najbolju režiju.

Okupljanje ekipe povodom dvadesetogodišnjice serije:

Bonus video:

espreso.co.rs/yugopapir.com


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.