PRVI POSLERATNI FILM SNIMLJEN U JUGOSLAVIJI NIJE BILA SLAVICA, KAKO SVI MISLE: Zaboravljen je zbog sukoba sa SSSR
Foto: Instagram/Muzej Jugoslavije

DOMAĆI FILM

PRVI POSLERATNI FILM SNIMLJEN U JUGOSLAVIJI NIJE BILA SLAVICA, KAKO SVI MISLE: Zaboravljen je zbog sukoba sa SSSR

Vrlo zanimljiva polemika vodi se među domaćim istoričarima filmske umetnosti oko toga koji je najstariji jugoslovenski film snimljen nakon 2. svetskog rata.

Objavljeno:

Muzej Jugoslavije postavio je status na Instragramu o fotografiji sa snimanja "prvog filma snimljenog u posleratnoj Jugoslaviji" - sovjetsko-jugoslovenskoj koprodukciji "Bura na Balkanu" poznatog i kao "U planinama Jugoslavije" režisera Abrama Roma.

Ova fotografija je eksponat u okviru izložbe "Tanjug javlja, rat je završen".

O filmu "U planinama Jugoslavije" pisao je naš stalni saradnik Marko Kostić u okviru serijala "Najbolji domaći ratni filmovi".

foto: Instagram/Muzej Jugoslavije

Ipak, najstariji film posleratne jugoslovenske kinematografije nije ni "Slavica" Vjekoslava Afrića, koja se zvanično smatra prvim filmom snimljenim u SFRJ, ni "U planinama Jugoslavije", već igrano-dokumentarni film Radoša Novakovića "Beograd", snimljen novembra 1944, a premijerno prikazan 20. oktobra 1945. na prvoj godišnjici oslobođenja Beograda.

foto: Wikipedia

Glavnu ulogu u tom filmu odigrao je Nikola Popović, a za potrebe snimanja inscenirani su kadrovi u kojima je učestvovala i Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije i Crvena armija. Snimatelj filma bio je beogradski kino-amater Mihailo Ivanjikov. Korišćena je filmska traka od 16 mm koju je režiser Radoš Novaković sakupio od filmskih amatera i profesionalaca u ukupnoj dužini od oko 1600 metara.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.