Završeno snimanje filma DARA IZ JASENOVCA Predraga Antonijevića - datum premijere neizvesan
Foto: Aleksandar Letić / Kurir

DOMAĆI FILM

Završeno snimanje filma DARA IZ JASENOVCA Predraga Antonijevića - datum premijere neizvesan

Snimljen je prvi dugometražni igrani film o jednom od najstrašnijih koncentracionih logora u Evropi tokom Drugog svetskog rata - Jasenovcu. Datum premijere „Dare iz Jasenovca", reditelja Predraga Gage Antonijevića i scenaristkinje Nataše Drakulić, za sada je neizvestan, ali je sigurno da će film biti prikazivan i u bioskopima u Sjedinjenim Američkim Državama. Priredio: Marko Rajković / RTS

Objavljeno: 21:14h

Sniman na osnovu autentičnih svedočanstava preživelih logoraša, prvi igrani film na temu logora Jasenovac, osvrće se na period 1942. godine kada, posle velike ustaško-nemačke ofanzive na Kozari, lokalno srpsko stanovništvo masovno završava u koncentracionim logorima.

Među njima je i dvanaestogodišnja Dara sa svojom majkom i dva brata. O sudbini oca ne znaju ništa. Užas koji će preživeti u logoru smrti učiniće da odraste preko noći.

„Sedamdeset pet godina je od oslobođenja Jasenovca ove godine. Krici jasenovačkih mučenika su bili gušeni i ugušeni tolike decenije, i zato je ovaj film izuzetno važan. Po prvi put ćemo imati na filmskom platnu ispričanu priču o tom strašnom koncentracionom kampu", rekao je Predrag Gaga Antonijević.

Za zastrašujuću scenografiju zaslužan je Goran Joksimović. Prvi deo filma sniman je u selu Kolut u blizini Sombora, gde je za potrebe snimanja zgrada stare ciglane sa upravnim objektom pretvorena u zloglasni logor Jasenovac, a drugi deo na lokalitetima Bele Crkve.

Konsultant ekipe je Majkl Berenbaum, stručnjak za holokaust, a prucent Dan Tana je obećao pomoć u distribuciji u Sjedinjenim državama.

„Svrha ovog filma nije samo da nama kaže kako je to bilo, mada mislim da je pre svega važno da i mlade generacije u Srbiji vide ovaj film, već i da svet vidi i sazna više o hrvatskom genocidu nad Srbima tokom Drugog svetskog rata. Znači neka vrsta, da kažem gledljivosti je neophodna da bi on mogao da komunicira tu svoju osnovnu poruku i mislim da je to ujednio bio najveći izazov za sve nas koji smo radili ovaj film", izjavio je Antonijević.

Produkcija filma je bila zahtevna, ali ekipa se svakodnevno na snimanju součavala sa tragičnim pričama koje su dočarali brojni glumci, nekoliko stotina statista i deca u ulogama žrtava, među kojima glavnu ulogu Dare tumači Biljana Čekić.

Bonus video:

espreso.co.rs/rts.rs


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.