Nacionalna tema: Filmski centar Srbije podržao filmove o Jasenovcu i spasavanju savezničkih pilota
Foto: Espreso

DOMAĆI FILM

Nacionalna tema: Filmski centar Srbije podržao filmove o Jasenovcu i spasavanju savezničkih pilota

Filmski centar Srbije finansijski je podržao proizvodnju dva filma sa nacionalnim temama: "Djecu Kozare" Lordana Zafranovića koji se bavi ustaškim genocidom nad srpskim življem Podkozarja, kao i novi film Radoša Bajića o četnicima i partizanima - nakon TV serije "Ravna Gora" glumac-režiser ponovo je dobio državni novac za snimanje ratnog filma.

Objavljeno: 14:53h

Komisija Filmskog centra Srbije je u kategoriji Sufinansiranje proizvodnje domaćeg dugometražnog filma sa nacionalnom temom odabrala dva projekta, a Upravni odbor ove ustanove kulture potvrdio je njihovu odluku. Podržani su dugometeražni igrani filmovi „Heroji Halijarda“ i „Djeca Kozare“. Prvi će režirati Radoš Bajić, a drugi Lordan Zafranović. U ostatku teksta pričitajte pojedinosti o ovim projektima.

„Heroji Halijarda“ nastaje po scenariju i u režiji Radoša Bajića, glumca i reditelja za čiju je veliku popularnost zaslužan filmski serijal komedija o Sekuli i njegovim ženama (1986-1995), kao i dugovečna i rado gledana serija „Selo gori, a baba se češlja“ (2007-2017). Bajić je režirao i serije „Ravna Gora“ i „Šifra Despot“. Projekat je dobio finansijsku podršku u iznosu od 52 miliona dinara.

U scenariju za film „Heroji Halijarda“ reč je o operaciji spasavanja savezničkih pilota u proleće i leto 1944. godine. Najveća pojedinačna operacija spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija odigrala se u selu Pranjani, uz logističku podršku Jugoslovenske vojske u otadžbini. Pored te, na istorijskim činjenicama zasnovane linije priče, ključni akteri su članovi porodice Jović. Dva brata iz te porodice nalaze se u sukobljenim vojskama – Mirko je u četnicima, a Sreten u partizanima. Njihov otac, pokušava da zaštiti najmlađeg sina da se ne priključi nijednoj vojsci.

Iz obrazloženja Komisije: "Ključna vrednost ovog scenarija vezana je za snažni dramski sukob proistekao iz činjenice da su dva brata u oružano suprotstavljenim stranama, a dodatni kvalitet je melodramska linija nastala zaljubljivanjem njihove sestre u američkog pilota. ,Heroji Halijarda' je ambiciozan projekat, koji obuhvata mnoštvo likova i široku skalu važnih istorijskih događaja i privatnih istorija. Imajući u vidu dosadašnja iskustva producenta može se očekivati filmski sadržaj privlačan širokom krugu gledalaca."

„Djeca Kozare“ nastaju po scenariju Arsena Diklića, u režiji hrvatskog sineaste Lordana Zafranovića, proslavljenog filmovima „Okupacija u 26 slika“ (1978), „Pad Italije“ (1981), „Večernja zvona“ (1986) i „Haloa: Praznik kurvi“ (1988)... Zafranović se temom Jasenovca već bavio u pedesetominutnom dokumentarnom filmu „Krv i pepeo Jasenovca“ iz 1983. godine. Projekat je dobio finansijsku podršku u iznosu od 30 miliona dinara.

„Djeca Kozare“ je potresna i tragična priča, univerzalne poetike, o stradanju dece u logorima smrti tokom postojanja zloglasne fašističke tvorevine NDH u Drugom svetskom ratu. Scenario renomiranog jugoslovenskog književnika Arsena Diklića(1922-1995), besprekornim filmskim jezikom i upečatljivim dramaturškim izrazom, prati sudbinu i stradanje troje dece: sestre Rade i braće Mićka i Gojka tokom leta 1942. godine.

Iz obrazloženja Komisije: "Ugledni jugoslovenski reditelj Lordan Zafranović, koji se u svom značajnom dosadašnjem radu afirmisao i proslavio, traganjem za korenima mržnje i zla, boreći se za toleranciju i ljubav na prostorima našeg regiona, vidi realizaciju ovog projekta kao svojevrsnu ,baladu o zlu i dobru koji se prepliću'. Istovremeno, film će se, prema rediteljskoj viziji Zafranovića, na univerzalnom nivou baviti sve prisutnijom pojavom revizionizma fašizma i negiranja zločina u Evropi danas, a naročito u društvima nastalim nakon raspada nekadašnje Jugoslavije, koja je tolika da će, po Zafranoviću, ovaj film biti ,krik protiv prisutne negacije i zaborava'. Producentska eksplikacija i priložena dokumentacija uverila je komisiju da projekat ,Djeca Kozare', imajući u vidu kvalitet i univerzalna značenja scenarija Arsena Diklića, kao i produkcijsku izvodljivost, u autorskoj viziji Lordana Zafranovića, zaslužuje punu pažnju."

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.