DESET ODLIČNIH NAUČNOFANTASTIČNIH FILMOVA IZ DEVEDESETIH koji su danas zaboravljeni
Foto: IMDB

naučna fantastika

DESET ODLIČNIH NAUČNOFANTASTIČNIH FILMOVA IZ DEVEDESETIH koji su danas zaboravljeni

Naučna fantastika je žanr koji uvek krije brojna iznenađenja, ideje i vizionarske koncepte, zato je to najkreativniji žanr svih narativnih umetnosti. Čak i ako mislite da znate sve o naučnoj fantastici, neki od naslova sa ove liste verovatno će biti potpuno nepoznati i za vas.

Objavljeno: 23:37h

10. Abraxas: Guardian of the Universe (1990)

Glavnu ulogu u ovom filmu tumači glumac koji je prethodno bio rvač, Džesi Ventura. Pamtimo ga po sporednim ulogama u nekolicini filmova, od kojih je najpoznatiji Predator. Abraxas je međugalaktički policajac koji juri svog bivšeg partnera Sekundusa (tumači ga Švarcenegerov dubler Sven Ole Torsen). Stvari se zakomplikuju kada se Sekundus uputi na Zemlju, gde njegovom krivicom žena ostaje trudna, noseći u svom stomaku potencijalno smrtonosnog mutanta. Cilj je naravno pokoravanje planete, a ovaj film vam obećava akciju, naučnu fantastiku, avanturu, zabavu.

9. I Come In Peace (1990)

Dve godine pre Parka iz doba Jure, scenarista Dejvid Kep se okušao u ovom policijskom naučno-fantastičnom filmu B produkcije, sa Dolfom Lundgrenom u glavnoj ulozi. Džek Kejn (Lundgren) istražuje niz ubistava povezanih sa narkoticima. Zaplet je potpuno neverovatan, ispostavlja se da iza ubistava stoji vanzemaljac, koji pumpa ljude heroinom, kako bi ovi proizvodili endorfin, neophodan za proizvodnju specijalne droge Barsi, popularne na vanzemaljčevoj planeti!

8. Timescape (1992)

Džef Denijels i Ariana Ričards na niskobudžetnom putovanju kroz vreme. Oni tumače udovca i njegovu ćerku koji upoznaju grupicu čudnih putnika neobično radoznalih kada su u pitanju istorijske katastrofe. Zaplet vam nećemo otkrivati.

7. Fortress (1992)

Izvinite fanovi Gorštaka, ali ovaj film je u ozbiljnoj trci za najbolji film sa Kristoferom Lamberom. On igra Džona Henrija Brenika, koji je, zajedno sa svojom ženom, zatvoren u privatnom zatvoru poznatom kao Tvrđava, a koji vodi sadistički nastrojeni upravnik, iza kojeg stoji zla korporacija sa namerom da usavrši kontrolu ljudskog uma.

6. No Escape (1994)

Rej Liota kanališe svog unutrašnjeg pobesnelog Maksa, tumačeći ulogu marinca koji služi doživotnu kaznu na pustom ostrvu. Međutim, ostrvo nije u potpunosti pusto, naseljava ga i grupa zatvorenika kanibala, poznatih kao Autsajderi. Uskoro im se suprotstavljaju Insajderi, takođe osuđenici, koji predvođeni Liotom pokušavaju da uspostave kakvo-takvo funkcionalno društvo i naravno, da se vrate kućama.

5. Guyver: (1991)

Dark Hero Nastavak filma iz 1994, adaptacija je kultne mange i anime. U fokusu radnje je Šon Barker koji otkriva vanzemaljski artefakt pod imenom The Unit, pomoću kojeg se transformiše u vanzemaljskog super vojnika - Gajvera. Mračniji i nasilniji od svog prethodnika, i svakako vredan gledanja, iako ovaj film nikada nije stigao do bioskopskog platna.

4. Strange Days (1995)

Kriminalno potcenjeni sajberpank triler u režiji Ketrin Bigelou. Ralf Fajns glumi Lenija Nera, bivšeg policajca koji trguje ilegalnim snimcima izvučenim direktno iz moždanog korteksa. Na taj način gledalac snimka može da "živi" tuđe iskustvo. Naravno, Lenijev život se zakomplikuje kada dođe u posed snimka zločina i on biva uvučen u mračnu zaveru. Vizuelno zapanjujući i neverovatno maštovit, ovo je film koji je definitivno i danas ispred svog vremena.

3. EXistenZ (1999)

Nesreća ovog filma je u tome što je objavljeno u isto vreme kad i Matriks. Uvek inventivni Kronenberg napravio je film koji spaja naučnu fantastiku, triler i grotesku. Nećemo otkrivati detalje, samo ćemo nagovestiti da je ovo pun pogodak za ljubitelje virtuelne realnosti i igrica.

2. The City Of Lost Children (1997)

Žan Pjer Žene je verovatno najpoznatiji po filmovima Delikates i Amelija Pulen, međutim, upravo mu je ovaj film možda i najkompleksnije ostvarenje. U ovoj maštovitoj distopiji, jedan ludi naučnik kidnapuje decu sa namerom da im ukrade snove i tako zaustavi starenje.

1. Dark City (1998)

Još jedan film nepravedno zasenjen Matriksom. Protagonista filma se budi u bizarnom hotelu sa amnezijom i saznaje da je gonjen zbog niza brutalnih ubistava. Ubrzo otkriva misteriozno podzemlje koje kontroliše grupa poznata pod imenom Stranci. I to je samo uvertira u ovaj film koji je lektira svim ljubiteljima naučne fantastike.

Prevod sa engleskog: Jovana Ćopić

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.