KOŠUTNJAK - OD PRODAJE NACIONALNOG KULTURNOG BLAGA BUDZAŠTO, DO SEČE ŠUME RADI GRADNJE STANOVA
Foto: Wikipedia

tajkun protiv srbije

KOŠUTNJAK - OD PRODAJE NACIONALNOG KULTURNOG BLAGA BUDZAŠTO, DO SEČE ŠUME RADI GRADNJE STANOVA

Srbija i srpski narod već su izgubili Avala Film, preduzeće od neizmernog značaja za nacionalnu kulturu koje je proizvelo oko 800 kapitalno važnih filmova. Beograd je izgubio Filmski Grad, jedinstveni filmski studio i spomenik kulture koji je glavnom gradu Srbije davao oreol svetske kulturne metropole. Beograd će sada izgubiti i 30 hektara najlepše šume, da bi jedan čovek bio još bogatiji. Piše: Slobodan Maldini / Večernje novosti

Objavljeno: 20:23h

Kupac nacionalnog kulturnog blaga na 20 hiljada kvadratnih metara poslovnog prostora sa producentskim pravima na više od 200 igranih i 600 dokumentarnih filmova ovenčanih nagradama u Kanu, Berlinu i Veneciji je kompanija "Filmski put d.o.o." u vlasništvu jednog čoveka, osnovana samo mesec dana ranije sa osnivačkim kapitalom 500 evra. Dok je javnost ukazivala na pogubnost ovakvog ishoda i tražila da zaostavština "Avala filma" bude data na raspolaganje Jugoslovenskoj kinoteci, malobrojni su ukazivali na nešto drugo - pripadajuću površinu zemljišta veličine 30 hektara. A ovo zemljište, po tadašnjim tržišnim cenama građevinskih placeva u ovoj ekskluzivnoj gradskoj zoni, vredelo je neverovatnih više od 100 miliona evra.

Oni koji su na dan prodaje "Avala filma" protestovali ispred Agencije za privatizaciju performansom "Povratak otpisanih", nosili transparente sa natpisima "Stop privatizaciji" i "Naše blago ne damo" rezignirani zbog inertnosti Ministarstva kulture da zaštiti filmsko dobro u koje je država ulagala 50 godina da bi ga prodala u bescenje "fantomskoj" firmi, danas su nemi posmatrači epiloga ovog "poslovnog poduhvata". U toku je finalizacija donošenja planskih dokumenata kojima se omogućuje komercijalna izgradnja na ovom jedinstvenom zemljištu na Košutnjaku, prekrivenom kapitalnom šumom. Radi se o beskrupuloznoj prenameni šume u građevinsko zemljište. Prema planu, predviđeno je uklanjanje hektara pod zelenilom i gradnja neverovatnih 570.000 kvadratnih metara ekskluzivnih zgrada komercijalne namene, vrednih više od 1,7 milijarde evra. Ali, kako je moguće da neprocenjivu vrednost nacionalnog dobra "Avala filma" pre pet godina kupi firma sa osnivačkim kapitalom od samo 500 evra, a već danas tu započne posao ranga milijarde evra?

Odgovornost za prodaju "Avala filma" i potonju prenamenu šume u građevinsko zemljište ima država. I u ovom, kao i u drugim slučajevima, pokazalo se da je ona korak ispred stručne javnosti, a 2015. i ispred filmskih radnika koji su, bespomoćno protestujući protiv uništenja nacionalnog kulturnog blaga, žalili što je ono prepušteno u ruke "jednom tajkunu". Međutim, malo ko među njima je mogao da pretpostavi da će država ponovo izaći u susret nesavesnom špekulantskom planu "investitora" i, uništivši i drugi preostali resurs - kapitalnu šumu, napuniti mu džepove milijardom evra. Poražavajuće je to što će, po svoj prilici, i ovoga puta podignuta prašina trajati nekoliko dana ili nedelja - dok se ne osuši mastilo sa pečata na novoj urbanističkoj dozvoli za izgradnju na Košutnjaku. A onda ćemo, po ko zna koji put, čuti zvuk motornih testera i brujanje građevinske mehanizacije.

Bonus video:

espreso.co.rs/novosti.rs


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.