Dugometražni igrani film „Milojev dar“ Branke Bešević Gajić je u postprodukciji
Foto: Vladimir Đorđević, Foto: Promo

DOMAĆI FILM

Dugometražni igrani film „Milojev dar“ Branke Bešević Gajić je u postprodukciji

Ovo je ratna drama, priča u kojoj se prepliću ljubav i duhovne borbe, koja se bavi odnosima između oca i sina, ćerke i majke, film koji nas kroz Milojeve snove u vojnoj bolnici u Beogradu vraća u njegovo detinjstvo, sećanje na oca i rodni kraj.

Objavljeno: 13:15h

Branka Bešević Gajić, rediteljka do sada najpoznatija po zapaženom dokumentarnom ostvarenju „Lauš“ iz 2014. godine, završila je snimanje svog prvog dugometražnog igranog filma. „Milojev dar“ je nadahnut istinitim događajem i donosi priču srpskom vojniku i junaku Miloju Nikoliću i njegovoj supruzi Kristini.

foto: Promo

O svom novom filmu, Branka Bešević Gajić kaže: „Scenario Vladimira Đorđevića mi je privukao pažnju i veoma inspirisao ne samo originalnošću, već temom koja je obavijena ratnim vihorom pod velom tajne što ostavlja utisak nedoročenosti i time jače ističe osnovnu ideju čijom se ekranizacijom oživljava lik Miloja Nikolića, junaka Drugog balkanskog rata, ali i lik jedne mudre stamene heroine – njegove supruge Krstine. Ovo je ratna drama, priča u kojoj se prepliću ljubav i duhovne borbe, koja se bavi odnosima između oca i sina, ćerke i majke, film koji nas kroz Milojeve snove u vojnoj bolnici u Beogradu vraća u njegovo detinjstvo, sećanje na oca i rodni kraj. Kombinovanjem prikaza nadrealnih scena i epohe želim da prikažem neraskidive porodične veze i žal za porodičnim ognjištem. Bez obzira i na razdvojenost Кrstina će njemu ostati verna do kraja svog života, ljubav je podvig, a ne upotreba. Ljubav traje čak i kad nas smrt razdvoji jer je bezuslovna i dugo trpi ako je prava. “

foto: Promo

Radeći na ovom projektu, rediteljka je našla inpiraciju u filmovima Andreja Tarkovskog i Andreja Zvjaginceva, nadahnuće tražeći u veri i duhovnosti. „Milojev dar“ ima nekoliko narativnih tokova. Prva linije priče smeštena je u rodno mesto Miloja Nikolića, u selo Leović kod Ljubovije, 1954 godine. Kroz lik starije Krstine (glumi je Marija Masal), mudre i stamene žene, film na vremenskoj distanci od četiri decenije priča priču u koju su utkana njena ratna sećanja iz 1913. godine kada je srela ljubav svog života Miloja. Druga narativna linija odvija se u Drugom balkanskom ratu kada Miloje (Vladimir Jocović) zadobija rane i završava u vojnoj bolnici u Beogradu gde se upoznaje sa Krstinom (Jelena Vukićević) koja brine o njemu i sasvim slučajno saznaje da je teško ranjenom kapetanu potreban veliki deo kože da bi preživeo. Miloje daje deo sebe i spašava kapetanu život, uz samo jednu molbu: da niko, sem Boga, ne sazna za njegov podvig. Međutim, priča o Milojevom daru stiže do kralja Petra (Dragoslav Ilić)... Prilikom rada na ovom projektu, rediteljki su od dragocene pomoći bili saveti profesora Dragana Dimčića i Aleksandra Davića (1961-2020).

foto: Promo

Film „Milojev dar“ nastaje u produkciji MS-Filma, u režiji Branke Bešević Gajić i po scenariju Vladimira Đorđevića. Producenti filma su Zarija Vasić i Mile Stančić, a na nastanku filma učestvuju direktor fotografije Mile Stančić, kompozitor Milinko Ivanović, montažerka Nevena Jovanović, maskerka Jelena Milić, snimatelj zvuka Dušan Кrsmanović... Vladimir Jocović tumači lik Miloja Nikolića, a partenrka mu je Jelena Vukićević koja glumi mladu Kristinu Nikolić. Takođe igraju: Ivan Vučković, Marija Masal, Dejan Tončić, Bora Nenić, Nikola Knežević, Radomirka Rada Šarić, Dragoslav Ilić, Ivan Ćirić, Stevan Zdravić, Zarija Vasić, Vladimir Đorđević, Todor Trifunović, Stojan Gajić, Zora Vasiljević, Baćko Bukumirović, Aleksandar Đurđev, Nenad Tešmanović, Aleksandra Ilić, Milica Stefanović, Jana Vasić, Jovan Vasić i drugi, kao i deca Luka Knežević, Lena Stančić, Vuk Gajić, Lazar i Sara Tešmanović.

Počev od novembra 2018. godine filmska ekipa snimala je na lokacijama Donje Orovice, Ljubovije, Vrh polja, a poslednja klapa je pala krajem maja 2019. godine u porti dobropotočke crkve Svetog Uspenja Presvete Bogorodice u Krupnju. „Milojev dar“ se trenutno nalazi u postprodukciji i planirano je da traje oko 80 minuta. U toku su pregovori sa distributerskim kućama iz regiona koje su pokazale veliki interes za distribuciju filma. Datum premijere biće blagovremeno saopšten.

Fotografije: Vladimir Đorđević

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.