NAGRADE ZA TRI FILMA IZ SRBIJE NA FESTIVALU U LOS ANĐELESU
Foto: FCS

DOMAĆI FILM

NAGRADE ZA TRI FILMA IZ SRBIJE NA FESTIVALU U LOS ANĐELESU

Filmovi Maje Novaković, Igora Ćorića i Ivane Todorović nagrađeni su na upravo završenom, onlajn održanom 15. Festivalu filmova jugoistočne Evrope (SEE Film Festival) u Los Anđelesu

Objavljeno: 20:52h

Filmovi Maje Novaković, Igora Ćorića i Ivane Todorović nagrađeni su na upravo završenom, onlajn održanom 15. Festivalu filmova jugoistočne Evrope (SEE Film Festival) u Los Anđelesu.

Kako prenosi SEEBIZ, dokumentarac Maje Novaković "A sad se spušta veče" proglašen je najboljim u kategoriji kratkog dokumentarnog filma.

Njen film prikazuje život dve bake koje žive izolovano u brdima istočne Bosne. Priroda je entitet sa kojim bake "pričaju", osluškuju ga i poštuju.

Film ističenematerijalnu kulturnu baštinu kroz prikaz bajalica i rituala protiv vremenskih nepogoda, grada i oluje, navodi se u opisu ostvarenja. Prikazuje se jednostavnost i čistota njihovog života kao i mukotrpan rad. U svakodnevnim poslovima koje obavljaju razotkriva se i oživljava uzvišenost i tegoba tih aktivnosti. Radnja filma je svakodnevica ili žanr-scene života na selu, koje prikazuju brižnost i bliskost baka, kako u njihovim uzajamnim odnosima, tako i u odnosu prema prirodi, navedeno je u saopštenju Filmskog centra Srbije.

Film "Prolaz" Igora Ćorića, nagrađen kao najbolji u selekciji kratkometražnog animiranog ostvarenja, nastao je pod okriljem studija "Artrake", a sinopsis u jednoj rečenici glasi: "Mali dečakse suprostavlja neprijatelju totemom koji je sam sagradio od ostataka svog plemena".

A u kategoriji kratkog igranog filma specijano priznanje osvojila je Ivana Todorovićza film "Kada sam kod kuće".

Film govori o Mariji, koja se nakon nekoliko godina života u inostranstvu vraćau porodični dom da bi se suočila sa traumom iz detinjstva.

Bonus video:

espreso.co.rs/tanjug.rs


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.