Film "Prohujalo s vihorom" ipak se vraća na servise uz upozorenje o strahotama robovlasništva
Foto: Imdb

klasični film

Film "Prohujalo s vihorom" ipak se vraća na servise uz upozorenje o strahotama robovlasništva

Nakon što je kultni film "Prohujalo s vihorom" uklonjen sa platforme HBO Max, sada je ponovno dostupan, ali uz dva edukativna video-snimka i upozorenje da negira strahote robovlasništva.

Objavljeno: 11:06h

Film "Prohujalo s vihorom", koji je nedavno uklonjen sa striming platforme HBO Max u jeku protesta zbog rasne diskriminacije u SAD, zbog rasističkih i zastarelih prikaza američkog juga i romantizovanja robovlasništva, vraćen je na platformu. Međutim, uslov da se taj kultni klasik vrati bilo je postavljanje upozorenja.

Tako film sada prate dva video-snimka koji objašnjavaju njegov istorijski kontekst. U prvom, filmolog Žaklin Stjuart priča o tome zašto bi trebalo pogledati taj film u originalnoj verziji, bez cenzure, ali uz poznavanje konteksta i konstruktivnu raspravu.

Drugi, edukativni video je zapravo snimak panel diskusije "Kompleksno nasleđe filma 'Prohujalo s vihorom'" koja se održala na "TCM Classic Film" festivalu prošle godine.

Stjuart u svom segmentu objašnjava da je, iako je "Prohujalo s vihorom" jedan od najpopularnijih filmova svih vremena, zbog stereotipnog prikaza Afroamerikanaca kritikovan još od samih početaka produkcije.

"Mada je producent Dejvid Selznik pokušao da ubedi crnački deo publike da će film uvažiti njihove zahteve, 'Prohujalo s vihorom' ipak prikazuje predratni američki Jug kao idilično, prekrasno mesto, bez spomena brutalnog robovlasničkog sistema na kom je izgrađen" rekla je Stjuart.

espreso.co.rs/vecernji.hr

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.