Festival francuskog filma na Adi
Foto: Printscreen

festival

Festival francuskog filma na Adi

Festival francuskog filma u Beogradu biće održan od 24. do 27. juna u drive in bioskopu na Adi Ciganliji u Beogradu, a ponudiće četiri premijerna filma najnovije produkcije, dok će osam, takođe novih filmova, biti prikazano u pratećem programu na onlajn platformi Moj Off.

Objavljeno: 15:11h

Projekcije su besplatne, a drive in bioskop ovom prilikom biće i open air bioskop, jer je odvojen prostor u kojem film pod vedrim nebom može da prati do 250 ljudi.

Za otvaranje je odabrana krimi drama „Noćna smena“ rediteljke An Fonten (Anne Fontaine), poznate po biografskoj drami o Koko Šanel, a za zatvaranje triler „Prevodioci“ Režisa Roansara .

Direktor Francuskog instituta u Srbiji Manuel Buar istakao je da je cilj tog festivala, osnovanog 2019. godine, da obnovi interesovanje ovdašnje publike za francuski film tako što će predstaviti najbolja i najnovija ostvarenja, od kojih neka još nisu prikazana ni u samoj Francuskoj.

foto: Kombank dvorana

„Prvo izdanje je bilo uspešno. Prikazali smo sedam filmova pred, u proseku, po 170 gledalaca. Srećni smo što uprkos vanrednoj situaciji možemo i ove godine da organizujemo festival, u saradnji s MegaCom filmom (MCF), Kombank dvoranom i TV5 Mond“, rekao je Buar 18. juna na konferenciji za novinare u Francuskom institutu.

Novinarima su se putem video linka obratili reditelj „Prevodilaca“ Režis Roansar i glumac iz „Noćne smene“ Gregori Gadboa (Gregory Gadebois), a uživo i „kuma“ drugog izdanja Festivala francuskog filma, rediteljka Mila Turajlić, te direktor MCF-a i Kombank dvorane Igor Stanković.

Buar je posebno zahvalio Stankoviću kao „jednom od najvećih zagovornika francuskog filma u regionu“.

„Posebni uslovi zbog pandemije zahtevaju da budemo inovativni. Tako će ovogodišnji festival biti napolju i onlajn, zahvaljujući MCF-u koji je pokrenuo drive in na Adi i platformu Moj Off gde ćemo prikazati 12 francuskih filmova iz proteklih godinu dana“, rekao je Buar i istakao sve širu saradnju srpske i francuske kinematografije, zahvaljujući sporazumu o koprodukcijama potpisanom prošle godine prilikom posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Beogradu, kao i redovnim francusko-srpskim susretima autora i producenata u okviru Festivala autorskog filma.

Među premijerno najavljenim filmovima su i "Samo životinje" Dominika Mola i "Divorce club" Mikaela Juna, te "Prevodioci" u završnici, koje je reditelj Režis Roansar predstavio kao triler, rekavši da je njegov prvi dugometražni igrani film „Popularna“ bio romantična komedija i da je sada želeo drugačiji žanr, nešto po uzoru na Brajana de Palmu.

„Priča je zahtevala međunarodni kasting. Reč je o devetoro prevodilaca na različite jezike, koje je izdavač zatvorio u luksuzni bunker da istovremeno prevode poslednji tom bestseler trilogije, kako bi sprečio pirateriju. Deo knjige ipak se pojavljuje na internetu i tu kreće noćna mora za prevodioce“, ispričao je Roansar, u čijem filmu, premijerno prikazanom 2019. godine na Festivalu u Veneciji, igraju Lamber Vilson, Olga Kirilenko, Rikardo Scamarsio, Edurdo Noriega i drugi.

„Ja sam Francuz, ali sebe smatram evropskim i svetskim rediteljem. U ovom filmu, radeći s glumcima iz različitih zemalja, pronašao sam način da govorim o Evropi“, dodao je Roansar.

Roansar se osvrnuo i na mogućnost snimanja filmova u uslovima pandemije, a period izolacije je proveo na selu, jer je, sticajem okolnosti, 13. marta završio snimanje novog filma, pa je mogao da uđe u proces montaže koristeći dosta Zoom platformu. „Danas je teško snimati nove filmove zbog mera zaštite od epidemije. Za niskobudžetne produkcije uopšte se ne isplati, jer troškovi zaštite idu i do 150.000 evra“, izjavio je Roansar, dodajući da je tokom izolacije učestvovao putem Zooma na više konferencija producenata i reditelja, koji smatraju da je pravi trenutak da osnuju sindikat na evropskom nivou.

Glumac Gregori Gadboa rekao je da je „Noćna smena“ An Fonten film o tri policajca koji voze ilegalnog imigranta na aerodrom radi ekstradicije. Kada saznaju istinu, da je on politički progonjen, nalaze se pred teškom odlukom.

„Reč je o sučeljavanju pravila službe i lične savesti. Scene iz kola kombinovane su sa onima iz njihovih svakodnevnih života“, rekao je Gadboa, dodavši da je već sarađivao s rediteljkom An Fonten, a da su ovom prilikom pre snimanja čak godinu dana razgovarali o likovima i društvenom miljeu, o načinu funkcionisanja policije.

„Smatram da je ovaj film vrlo aktuelan. Očekujemo da izazove reakcije“, izjavio je Gadboa.

„Noćna smena“ je imala svetsku premijeru početkom ove godine na Berlinalu, a u Francuskoj još nije prikazana.

Nagrađivana domaća rediteljka dokumentarnih filmova Mila Turajlić ocenila je da je „u srpsko-francuskoj filmskoj saradnji 2019. godina u nekom smislu bila ključna“, te navela potpisivanje konvencije o koprodukcijama i drugim oblicima saradnje tokom posete predsednika Makrona, zatim predstavljanje te saradnje u francuskom parlamentu, kao i festival o srpskoj kulturnoj sceni održan u Parizu.

„Meni je čast što sam pozvana da budem kuma 2. Festivala francuskog filma. Na moju autorsku karijeru u velikoj meri uticala je upravo saradnja Srbije i Francuske“, rekla je Mila Turajlić, podsetivši da je imala francusku stipendiju za čuvenu filmsku školu Femis, učestvovala u radu Ateljea Varan, a da je Sinema di mond podržao njen film „Cinema komunisto“, kao i novi na kojem upravo radi.

Igor Stanković je izrazio zadovoljstvo zbog „prve kulturne manifestacije u Srbiji još od Festa“, završenog početkom marta.

"Kada smo pripremali ovaj festival, tokom maja, stvari nisu izgledale ovako komplikovano. Očekivao se kraj epidemije. Sada je situacija neizvesna. Naravno, poštovaćemo sve mere zaštite“, rekao je Stanković, pozivajući publiku da ponese jastuk ili ćebe i gleda filmove pod vedrim nebom.

U slučaju kiše, zbog koje je više puta odloženo i otvaranje drive in bioskopa na Adi, projekcije se premeštaju u veliku salu Kombank dvorane, u kojoj može da se obezbedi distanca među gledaocima.

„Nema odlaganja projekcija. Namereni smo da posle više od tri meseca konačno prikažemo filmove na velikom platnu“, istakao je Stanković.

U pratećem programu na platformi Moj Off biće prikazani dokumentarni film o grčkoj operskoj divi Mariji Kalas, biografska drama „Gogen: Putovanje na Tahiti“, igrani film „Đango“ o džez gitaristi Đangu Renaru...

espreso.co.rs/SEEcult.org

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.