Projekat filma Tee Lukač u programu Obećanja sa istoka festivala u Karlovim Varima
Foto: Promo

dokumentarni film

Projekat filma Tee Lukač u programu Obećanja sa istoka festivala u Karlovim Varima

Putnici na zadnjem sedištu automobila. Gusta magla. Razgovori o gnezdima stršljenova, usamljeni azijski radnici na farmi, maskirana deca sa mačkara (tradicionalnog narodnog maskenbala), peticije protiv nuklearnog otpada, lokalni folklor, posete grobljima i putevi do kuće. Čudnovat i povremeno duhovit film.

Objavljeno: 09:51h

Hibridni dokumentarni film „Koreni“ rediteljke Tee Lukač uvršten je u izbor osam projekata u programu Eurimages Lab Project Award u sklopu platforme Eastern Promises (Obećanja sa istoka) Međunarodnog filmskog festivala Karlovi Vari. Koprodukciooni fond Eurimages kroz ovaj program želi da podrži filmove koji će pomeriti granice filmskog izraza.

foto: Promo

Režiju i scenario za film Koreni potpisuje Tea Lukač, direktorka fotografije je Sara Preradović, montažerka Nataša Pantić, dizajner zvuka Bojan Palikuća, a producentkinja je Andrijana Sofranić Šućur ispred producentske kuće NANA 143. Film nastaje kao srpsko–hrvatska koprodukcija, u saradnji sa hrvatskom ko-producentkinjom Tamarom Babun (Wolfgang and Dolly).

Sinopsis glasi: Putnici na zadnjem sedištu automobila. Gusta magla. Razgovori o gnezdima stršljenova, usamljeni azijski radnici na farmi, maskirana deca sa mačkara (tradicionalnog narodnog maskenbala), peticije protiv nuklearnog otpada, lokalni folklor, posete grobljima i putevi do kuće. Sedam dugih statičnih kadrova. Nepregledna šuma koja okružuje prostor, razdvajajući svaki od sedam segmenata putovanja. Oluje i sneg. Izgubljeno poreklo i nejasne krajnje destinacije. Putnici koji miruju i pejzaž koji je uvek u pokretu. Intimno i javno, prolaznost i večnost. Običaji, tradicija i kulturno nasleđe jednog naroda. Čudnovat i povremeno duhovit film.

foto: Promo

Nastanak filma je podržao Filmski centar Srbije. Film je predstavljen u programu Fest Forward 2019. godine, bio je deo EURODOC radionice u Novom Sadu u sklopu lokalne grupe, kao i programa IDFA Akademija u okviru prestižnog festivala IDFA u Amsterdamu, te je izabran da bude deo programa Meet the Future: Serbia u sklopu Agora Doc Market-a 22. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.

Tea Lukač je pre ovoga režirala dugometražni dokumentarac Najvažniji dečko na svetu, koji je poneo nagrade za najbolji srpski muzički dokumentarac na Međunarodnom filmskom festivalu Dok’n’ritam 2017. u Beogradu i za najbolji dokumentarni film Balkan Film Festival-a u Stokholmu iste te godine.

foto: Promo

Osim toga, Tea Lukač radi i na dokumentarnom filmu Jedna umiruća zvezda. Taj film će govoriti o naučnofantastičnim filmovima nastalim u SFRJ i predstavlja pionirski pokušaj sistematizacije ovog žanra kod nas, dat kroz prizmu socio-političkog konteksta u kom su ovi filmovi nastajali.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.