Za sada prekinuto snimanje dokumentarca o Bekimu Fehmiu
Foto: Printscreen

dokumentarni film

Za sada prekinuto snimanje dokumentarca o Bekimu Fehmiu

Snimanje dugometražnog dokumentarnog film o Bekimu Fehmiju, doajenu jugoslovenskog glumišta započelo je krajem januara ove godine, a već 10. marta morali smo da prekinemo zbog pandemije virusa Covid 19, kazao je Tanjugu novinar i publicista Fahri Musliu.

Objavljeno: 15:04h

Njegovu ideju je za sada podržao Centar nacionalne kinematografije Albanije.

"Dobio sam neka uveravanja iz Kinematografskog centra u Prištini da će se uključiti u realizaciju filma, a takođe imam kontakte sa administracijom Skupštine grada Beograda i čelnim ljudima Filmskog centra Srbije. Videćemo da li će neko pomoći nastavak realizacije filma", kazao je Musliu i dodao: "Reditelj je Valmir Tertini koji predaje u nekoj srednjoj školi u Tirani. Jako talentovan i odgovoran čovek. Producent je Jaklid Gaće iz kuće Sinemanija iz Tirane".

Prema njegovim rečima do sada je film sniman na različitim lokacijama na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

"Snimali smo i u Albaniji na svim predviđenim lokacijama osim Skadra. Ponosan sam što je do sada 20 sagovornika sa velikim zadovoljstvom prihvatilo učešće u filmu. Snimili smo Bekimovu rodnu kuću u Sarajavu, ali i mesta na kojima je ostavio ljudski i umetnički trag u Beogradu, Prizrenu,Skoplju, Tirani, Prištini, Zagrebu..." kaže Musliu i dodaje da je skoro 70 posto filma već zaokruženo.

Kaže, međutim, da je još nepoznanica kada će nastaviti snimanje zbog epidemiološke situacije.

"Imali smo nameru da film prikažemo 15. juna na godišnjicu smrti slavnog glumca i to istovremeno u Prizrenu, Tirani i Beogradu. Od toga nema ništa, jer nastavak snimanja zavisi od okolnosti koje će omogućiti putovanja po Evropi i svetu. Plan snimanja treba da nas odvede u Rim, Pariz, Kan i neke gradove u SAD. Kako sada stvari stoje snimanje bismo mogli da nastavimo u avgustiu ili početkom septembra", kaže Musliu.

On najavljuje da premijera filma o Bekimu Fehmiu može da se dogodi u novembru ako ekipa nesmetano bude u prilici da putuje i snima po svetu.

"Imamo velika očekivanja od sagovornika u Italiji gde je nekoliko glumaca i reditelja sarađivalo sa Bekimom. Tamo je i slavna glumica Irena Papas, ali sada je u bolnici i neizvesno je da li će biti u prilici da govori o svojim iskustvima u radu sa Bekimom. Ona je jedna od ključnih osoba koja je doprinela da Bekim ulogom Odiseja postane priznat glumac u zapadnom svetu", kaže Musliu.

Ranije je za Tanjug Musliu najavio televizijsku seriju od četiri epizode po 45 minuta kojom će ceo projekat biti zaokružen.

"Potrudićemo se da napravimo veliki film baš kao što su to bili karijera i život Bekima Fehmiua. Nije to lako. Imamo ogromnu odgovornost. Bekim je bio glumac koji je među prvima "razbio" komunističku zavesu i uspeo da snima u inostranstvu. Dok je studirao stalno je govorio svojoj majci da će stići do Holivuda i eto uspeo je", izjavio je ranije Musliu za Tanjug.

espreso.co.rs/tanjug.rs

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.