Tribina u Domu omladine Beograda – o filmu „Otac“ Srdana Golubovića
Foto: Promo

Domaći film

Tribina u Domu omladine Beograda – o filmu „Otac“ Srdana Golubovića

Za 12. jun 2020. zakazana je druga tribina u okviru ciklusa „12 gnevnih filmova“. Tribina pod nazivom „Otac Srdana Golubovića: Roditeljski gnev na filmu“ će na jednom mestu okupiti reditelja Srdna Golubovića i producentkinju Jelenu Mitrović, udarni dvojac koji stoji iza ostvarenja „Otac“, baš kao i glumice Nadu Šargin i Milicu Janevski koje su ovom filmu odigrale važne uloge.

Objavljeno: 09:50h

Podsećamo, „Otac“ je premijerno prikazan u okviru „Panorame“, zvaničnog programa 70. izdanja Berlinskog filmskog festivala, nakon čega je usledila i nacionalna premijera na otvaranju FEST-a. „Otac“ je nastao kao koprodukcija Srbije, Francuske, Nemačke, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, naravno, uz podršku Filmskog centra Srbije. U pitanju je priča o čoveku kome su zbog siromaštva oduzeli decu - gubitniku, odbačenom i poniženom čoveku, koji kroz svoje putovanje, hodajući od svog sela na jugu Srbije do prestonice, sa kraja na kraj zemlje, iz protesta, dostojanstva, želje da dokaže i sebi drugima, iz očaja postaje heroj. Scenario filma je inspirisan istinitom pričom Đorđa Joksimovića, čoveka iz okoline Kragujevca kome je Centar za socijalni rad oduzeo decu, nakon čega je on u znak protesta krenuo peške za Beograd. „Otac“ je sniman osam nedelja na više lokacija u okolini Priboja, Zaječara, Knjaževca i Beograda. Distributer za Srbiju je kuća MCF –MegaCom Film.

Srdan Golubović je profesor filmske režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i reditelj nagrađivanih filmova „Apsolutnih sto“ (prikazan u Torontu, San Sebastijanu, Pusanu, Roterdamu...), „Klopka“ (svetska premijera na Berlinalu – sekcija „Forum“) i „Krugovi“ (premijerno prikazan 2013. na Sandensu, gde je osvojio Specijalnu nagradu žirija, kao i na festivalu u Berlinu, gde je dobio nagradu Ekumenskog žirija u selekciji „Forum“). Glavni producent filma je Jelena Mitrović, a ispred Filmske kuće Baš Čelik koja je od osnivanja 1998. godine producirala i koproducirala više od 20 dugometražnih igranih filmova, nekolicinu dokumentarnih i kratkih ostvarenja, uključujući pomenute „Klopku“ i „Krugove“, kao i „Klip“ Maje Miloš, „Rabbitland“ Nikole Majdaka mlađeg i Ane Nedeljković...

Tribina „Otac Srdana Golubovića: Roditeljski gnev na filmu“ planirana je prvobitno 13. mart, ali je zbog vanredne situacije odložena i biće, kao što je navedeno, održana 12. juna. 2020. godine u Domu omladine Beograda. Druga tribina u okviru ciklusa „12 gnevnih filmova“, „Otac Srdana Golubovića: Roditeljski gnev na filmu“, biće održana u petak, 12. juna 2020. godine, sa početkom u 19 časova. Ulaz na tribinu je slobodan.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.