Fond Eurimages i novi srpski film: Računaju na nas (drugi deo)
Foto: FCS

Domaći film

Fond Eurimages i novi srpski film: Računaju na nas (drugi deo)

Naš stalni saradnik Zoran Janković piše o još nekim domaćim filmovima u nastanku koje je podržao koprodukcioni fond Eurimages.

Objavljeno: 11:38h

Osim projekata novih filmova Stefana Arsenijevića, Srđana Dragojevića i Ivana Ikića, o kojima je bilo detaljnije reči u prvom delu ovog ekonomičnog diptih-pregleda, podršku panevropskog koprodukcionog fonda Eurimages u skorijoj prošlosti ili, kako je to slučaj sa projektom filma Leto kad sam naučila da letim, koliko pre samo desetak dana, izborili su i projekti novih filmova Mile Turajlić (za jedini dokumentarni film u ovoj grupi šest slavodobitnika), Mladena Đorđevića i Radivoja Andrića.

Dosije Labudović
Dosije Labudovićfoto: FCS

Mila Turajlić, zapažena a conto svojih uspešnih filmova Cinema Komunisto i Druga strana svega, sledećim rečima je predstavila suštinu tog svog novog projekta koji je zadobio podršku Eurimagesa: „Dosije Labudović je priča o nastanku Pokreta nesvrstanih ispričana kroz objektiv kamere čoveka koji je taj uzbudljiv period snimao, ostavivši nam svedočenje o harizmatičnim političkim ličnostima koje je okupila jedna uzbudljiva politička vizija. Stevan Labudović, snimatelj Filmskih novosti, određen je da prati predsednika Tita na putovanjima mira, počev od prve plovidbe Galebom do daleke Indonezije, Indije i Burme, 1954. godine. Tom prilikom su se sreli Tito, Sukarno, U Nu i Naser, a Stevanova kamera je zabeležila rađanje prijateljstava koja će postati temeljac nastanka Pokreta nesvrstanih. Stevanov život dobija neočekivan zaokret 1959. godine kada je delegacija FLN-a došla da traži podršku od Tita. Jugoslavija postaje prva evropska zemlja koja je priznala nezavisni Alžir, a Tito im pored pomoći u vidu oružja i uniformi šalje i svog snimatelja, sa zadatkom da napravi snimke koji će pomoći Alžircima da svetu predstave svoju verziju onoga što se dešava u ratu za oslobođenje od Francuske. Stevan je poslat na misiju od tri meseca, a ostao je u uniformi FLN-a tri godine, sve do osvajanja slobode. Njegovi snimci, kao i najveći deo fonda filmova o alžirskom ratu za nezavisnost danas se čuvaju u Filmskim novostima u Beogradu, a taj fond Alžirci zovu „les fonds Labudović“ ili Dosije Labudović. Danas Stevan ima 89 godina i živi u skromnom stanu na periferiji Beograda, dok u Alžiru uživa status nacionalnog heroja, a njegova kamera i oprema su izloženi u vitrini nacionalnog muzeja. Sama činjenica da je njegova života priča nepoznata široj javnosti bila mi je motivacija da počnem ovaj projekat. Međutim, nadahnuće za ovaj film je počelo mnogo ranije. Počinje od uzbuđenja koje sam osetila sa 10 godina kada je Gadafi prilikom samita Nesvrstanih 1989. godine doveo u Beograd kamile za zoološki vrt. Iako mi je važnije bilo da vidim kamile nego Gadafija, od tada traje moja fascinacija idejom Nesvrstanih.“

Mladen Đorđević
Mladen Đorđevićfoto: FCS

A projekat za film Prvi maj (tada pod naslovom Ilijin povratak) prvobitno je podržan od strane Filmskog centra Srbije na Konkursu za sufinansiranje proizvodnje dugometražnih igranih filmova. Mladen Đorđević, autor nagrađivanog i hvaljenog ostvarenja Život i smrt porno bande, kao i zapaženih dugometražnih dokumentarnih ostvarenja Made in Serbia i Sumrak u bečkom haustoru, smestio je radnju svog novog filma u mali grad u unutrašnjosti Srbije koji odumire zbog zatvaranja fabrika. Njegov scenario je, kako je tada navedeno u obrazloženju Komisije Filmskog centra Srbije, na hrabar i neobičan način povezao nasleđe jugoslovenskog crnotalasnog filma sa psihološkim hororom sa natprirodnim elementima. Priča o bivšim radnicima ugašenih fabrika koji očajnički tragaju za pravdom uz pomoć „viših sila“ veoma vešto je ispričana kroz različite karaktere junaka zatečenih u „čistilištu“ srpske tranzicije. Projekat se realizuje u koprodukciji Srbije, Bugarske, Crne Gore, Grčke i Mađarske.

foto: FCS

Kada je reč o najsvežijem pobedniku, projektu filma Leto kad sam naučila da letim, u pitanju je porodična komedija u režiji Radivoja Andrića, jednog od miljenika domaće publike, poznatog po kultnim i veoma gledanim filmovima Tri palme za dve bitange i ribicu, Munje! i Kad porastem biću Kengur. Ovaj film predstavlja Andrićev povratak filmu nakon više od petnaest godina pauze. Scenario je napisala Ljubica Luković prema istoimenom romanu Jasminke Petrović, višestruko nagrađivane i popularne spisateljice za decu. Priča filma prati dvanaestogodišnju Sofiju, pred kojom je naizgled dosadno letovanje sa dve babe. Ipak, prvi poljubac, pomirenje sa otuđenom porodicom i suočavanje sa smrću pretvoriće ovo leto na idiličnom jadranskom ostrvu u neprocenjivo i nezaboravno iskustvo. Snimanje filma planirano je za kraj leta ove godine, na lokacijama na Hvaru i u Beogradu.

foto: FCS

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.