Kjubrik o Kjubriku (2020): Novi dokumentarac o životu i delu filmskog velikana
Foto: Wikimedia Creative Commons

dokumentarni film

Kjubrik o Kjubriku (2020): Novi dokumentarac o životu i delu filmskog velikana

Nakon “Kjubrikovih kutija”, “Filmskog radnika” i “Sobe 237”, izašao je dokumentarac u formi razgovora sa slavnim sineastom. “Kubrick by Kubrick” osmišljen je kao 72-minutni intervju koji vodi francuski filmski kritičar Mišel Simen (Michel Cement). Piše: Milica Pendić / Bosonoga.com

Objavljeno: 16:18h

Fanovi Stenlija Kjubrika (Stanley Kubrick, 1928-1999) imaće materijala za konzumiranje ovog ljeta.

Nakon “Kjubrikovih kutija”, “Filmskog radnika” i “Sobe 237”, izašao je dokumentarac u formi razgovora sa slavnim sineastom. “Kubrick by Kubrick” osmišljen je kao 72-minutni intervju koji vodi francuski filmski kritičar Mišel Sement (Michel Cement).

Sement je još ‘68 napisao kritiku jednog Kjubrikovog filma i od tad su se režiser i kritičar dopisivali. Notoran po odbijanju intervjua, Kjubrik je dozvoljavao jednom kritičaru da dobije skrining i napiše članak, ali sve preko toga nije dolazilo u obzir. Francuski kritičar je ‘82 objavio knjigu svojih razgovora sa Kjubrikom, a onda je Gregori Monro (Gregory Monro), napravio “Kubrick by Kubrick“.

Režiser dokumentarca koristi snimke sa setova, ličnu arhivu, kao i intervjue sa glumcima Malkomom Mekdauelom (Malcolm McDowell) i R. L. Ermijem (R. L. Ermey). Tu su i utisci Šeli Duval (Shelley Duvall) o njegovim beskonačnim tejkovima, rijedak snimak njegove žene Kristijan (Christian), kao i propratni isječci iz filmova.

Možete čuti ekslkluzivne opise setova, knjiga snimanja, ali i trenutke gdje tumači sopstvene filmove – nešto što je zaista rijetko.

Saznajemo da je Kjubrik volio improvizaciju, iako je kontrol frik. Šeli Duval ipak nije išla na terapiju nakon “Isijavanja” (The Shinning), a njegova misteriozna, hladna persona dodatno je mistifikovana kad govori o zaluđenosti mračnim likovima: “Bolje je vladati u paklu, nego služiti u raju”, kroz osmijeh kaže Kjubrik.

Koliko god se pisalo i snimalo o njemu, Kjubrik ostaje misterija. Kroz dokumentarce se možemo približiti njegovom metodu rada i navikama, ali jedan pogled na djela otkriva stravičan talenat i viziju, čijem se porijeklu ne možemo približiti.

espreso.co.rs/bosonoga.com

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.