Trivan: Vratite pare filmadžijama! Ministarstvo kulture: Neukost i bahatost Jelene Trivan
Foto: Espreso montaža

spor

Trivan: Vratite pare filmadžijama! Ministarstvo kulture: Neukost i bahatost Jelene Trivan

Uzajamne optužbe Jelene Trivan i Ministarstva kulture zbog smanjenja budžeta za kulturu

Objavljeno: 17:23h

Predsednica upravnog odbora Filmskog centra Srbije, Jelena Trivan, optužila je Ministarstvo kulture da "nikada nije stalo iza radnika u kulturi". Prema tvrdnjama Jelene Trivan, za prethodnu 2019. godinu Ministarstvo kulture predložilo je smanjenje budžeta FCS za više od 500 miliona dinara, koji je FCS uspelo da vrati na pređašnji nivo samo zahvaljujući reakciji Upravnog odbora i Ministarstva finansija. U decembru budžet Filmskog centra Srbije smanjen je za 12 odsto, odnosno za 146,036 miliona dinara, a dospele obaveze u visini od 253,551 miliona dinara nisu prebačene na račun FCS, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo filmadžija kojima nisu isplaćene obaveze po ugovoru.

Stav Ministarstva bio je da bi trebalo skinuti sredstva sa međunarodne saradnje, iako su se naši filmovi spremali za nastup na međunarodnim festivalima, pa je FCS predstavljanje srpskih filmova na Berlinskom festivalu pokrio, iako je Ministarstvo ta sredstva ukinulo. U znak solidarnosti sa svim institucijama kulture FCS je smanjio svoj budžet za 20 odsto, odnosno za 214 miliona dinara koliko je Ministarstvo tražilo, da bi Ministarstvo samoinicijativno dodatno kaznilo FCS umanjenjem budžeta za još 72,262 miliona dinara. Nakon toga, odgovorno Ministarstvo se dosetilo da je zaboravilo da opredeli sredstva za honorarce Narodnog pozorišta pa su smislili da to, verovali ili ne, bude plaćeno iz budžeta FCS, tvrdi Trivan.

A ako ministar veruje da Grupacija za kinematografiju Privredne komore Srbije podržava da esnaf ide unazad i bude slepo crevo države neka proba da sa ovim podacima izađe pred filmadžije i kaže da bahati UO i Jelena Trivan hoće da zaštite filmsku industriju, zbog čega će uvredama i još manjim budžetom biti kažnjeni. A dosadašnja ulaganja u film jedino i isključivo su rezultat napora premijerke i Vlade Republike Srbije da vrate srpski film na mesto koje mu pripada, i to uz stalne opstrukcije nadležnog Ministarstva.

Nijednoj državnoj instituciji, a kamoli Ministarstvu kulture i informisanja ne dolikuje ovakav način komunikacije, stoga ja dalje neću učestvovati u ovom nepristojnom performansu i besramnoj polemici.

Molim Ministarstvo kulture da me demantuje tako što će vratiti oduzeta sredstva na račun FCS. Moja borba je principijelna i u njoj nema ničeg ličnog pošto nisam deo filmskog esnafa da bih se spuštala na lični nivo i vređanja samo zato što obavljam svoj posao.

Odgovor Ministarstva kulture

U odgovoru na optužbe Jelene Trivan, Ministarstvo kulture izdalo je saopštenje u kome ocenjuje je da je Jelena Trivan, u nastupu na jednoj od TV stanica sa nacionalnom frekvencijom, "obuzeta čudnom jarošću, drvlje i kamenje bacala na ministarstvo zbog smanjivanja budžeta Filmskog centra Srbije".

Trivan je tom prilikom, javnosti nudila svoje nerazgovetno i konfuzno tumačenje kulturne politike Srbije.

Doktorka Trivan, prema navodima Ministarstva kulture i informisanja, "pokazala je svojim nastupom da niti razume posao koji bi trebalo da obavlja u Filmskom centru Srbije niti ume da shvati budžetske i finansijske okolnosti koje je okružuju".

- Teškoće ima i u razlučivanju ko donosi odluke o budžetu ove zemlje i čija je koja uloga u tome. Posebno ne razume, ili se pravi da ne razume, za šta se zalagalo Ministarstvo kulture i informisanja kada je reč o finansiranju Filmskog centra Srbije. Umesto toga, preambiciozna dr Trivan zaprepastila je kulturnu i širu javnost svojom jeftinom parolaškom demagogijom i gnevnim skandiranjem protiv Ministarstva kulture i informisanja - dodaju iz ministarstva.

Da razume jezik činjenica, uvažena doktor Trivan shvatila bi, kako dodaju iz Ministarstva, da je i pored velikog zalaganja Ministarstva kulture i informisanja da se u 2020.obezbede budžetska sredstva koje je Filmski centar planirao, došlo do smanjenja ukupnog budžeta za kulturu mimo volje i saglasnosti Ministarstva što se, nažalost, neminovno i u procentualnom iznosu odrazilo na sve ustanove kulture čiji je osnivač Republika Srbija pa i na Filmski centar Srbije.

Takođe smatraju da Jelena Trivan, u jučerašnjem nastupu, "nije slučajno izostavila podatak da je upravo za vreme trenutnog saziva Ministarstva kulture i informisanja Filmski centar Srbije ostvario najveći budžet u svojoj istoriji u iznosu od 1,2 milijarde dinara u 2019. godini, kao i da je budžet ustanove progresivno povećavan i to: u 2016. godini iznosio je 622 miliona dinara, u 2017-oj 715 miliona dinara i u 2018. godini nešto preko milijardu dinara".

- Poređenja radi, ministarstvo je u 2015. godini izdvojilo je za programske aktivnosti Filmskog centra Srbije 361 milion dinara. U istom vremenskom periodu, broj konkursa koje raspisuje Filmski centar utrostručio se. Za sve to je, što je Jelena Trivan takođe propustila da zapazi, u najvećoj meri zaslužno upravo Ministarstvo kulture i informisanja, kao državni organ nadležan za Filmski centar Srbije - navode u saopštenju.

Iz Ministarstva navode da dugogodišnji istaknuti društveno-politički radnik i ekspert za mnoga pitanja, dr Trivan nije uspela da se informiše da je za proizvodnju filma u proseku potrebno minimum dve do tri godine, odnosno da projekti koji dobiju sredstva na konkursu u tekućoj godini budu realizovani dve do tri godine nakon završetka konkursa. Zameraju joj da joj je promaklo i da budžet Filmskog centra Srbije nema direktne veze sa "prilivom stranih produkcija", koje je tako snažno afirmisala u svom nastupu, već da je za podsticaje stranim i domaćim investitorima zaduženo Ministarstvo privrede.

- Da ima osećaj odgovornosti prema onome što radi, doktor Trivan bi čula brojne kritike koje dolaze na njen račun, a odnose se u prvom redu na izbor članova konkursnih komisija Filmskog centra, mnogobrojne žalbe na netransparentan rad i odluke koje komisije donose, od kojih su godinama unazad najkontroverznije one da se na konkursu ne podrži projekat o Jasenovcu čuvenog jugoslovenskog reditelja Lordana Zafranovića. Ako bi se kojim slučajem Jelena Trivan potrudila da makar na momenat posluša glas struke, čula bi i veliko nezadovoljstvo koje spram njenog rada iskazuje Grupacija za kinematografiju Privredne komore Srbije, telo koje čine najeminentniji producenti, reditelji, glumci i ostali filmski radnici u zemlji. Razumela bi da za njom zvona zvone. Da ne govorimo o tome da je ona kao predsednik UO FCS, iz nejasnih razloga propustila da u toj ustanovi formira Umetnički savet, telo od velikog značaja za normalno funkcionisanje ustanove - naglašavaju iz ministarstva.

Smatraju da se Jelena Trivan pogubila u komplikovanim okolnostima i savetuju joj da ubuduće "više razmišlja pre nego nešto progovori".

- Uvaženi doktor Filološkog fakulteta i u prošlosti član raznih političkih stranaka, izgleda veruje da su politička aktivnost i bliskost vlasti alfa i omega svakog preživljavanja na javnoj sceni, a da je upućenost u posao koji se obavlja samo nepotrebni teret u političarenju i politikanstvu. Možda je i tako, ali tako ne bi smelo da bude. Verujemo da su stručnost, poštovanje činjenica, nezlobivost i odsustvo nerealnih ambicija i dalje važni preduslovi za obavljanje odgovorne javne funkcije - naglašavaju u saopštenju.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.