Svetska TV premijera Paskaljevićevog filma Uprkos magli
Foto: Printscreen

domaći film

Svetska TV premijera Paskaljevićevog filma Uprkos magli

Svetska televizijska premijera filma “Uprkos magli” Gorana Paskaljevića, priče o italijanskom bračnom paru koji želi da usvoji dečaka izbeglicu, ali nailazi na otpor sredine, biće upriličena 9. maja na RTS-u.

Objavljeno: 17:05h

Prikazan premijerno na festivalu u Valjadolidu, film “Uprkos magli”, koprodukcija Italije, Srbije, Makedonije i Francuske, imao je srpsku premijeru u Glavnom programu 48. Festa van konkurencije. Prethodno je sa velikim uspehom učestvovao na još niz međunarodnih filmskih festivala.

foto: Printscreen

Prema sinopsisu, menadžer restorana u malom gradu u okolini Rima Paolo vraća se kući s posla jedne kišovite večeri. Usput primeti promrzlog dečaka na autobuskoj stanici i odluči da ga povede kući. Dečak se zove Muhamed, izbeglica je, roditelje je izgubio na putu za Italiju u gumenom čamcu. Dečakovo prisustvo uznemirava Paolovu suprugu Valeriju, koja u početku okleva, ali ipak pristaje da ga primi na prenoćište. Posle nekog vremena se predomisli i odlučuje da zadrži Muhameda uprkos okolini koja nije blagonaklona prema izbeglicama…

Tema filma, kako je rekao Paskaljević novinarima na Festu, sama se nametnula, a pokušao je da napravi film koji nije tipičan i koji kroz jednostavnu priču dosta govori i o ksenofobiji u savremenoj Italiji.

foto: Printscreen

“Tema se sama nametnula. Italija je, kao i Grčka, više nego druge zemlje pritisnuta dolaskom migranata. Naišao sam na podatak da čak 5 hiljada migrantske dece bez roditelja luta drumovima Italije. Pitao sam se šta bih ja radio kada bih, kao što čini lik u ovom filmu, sreo takvog dečaka noću na autobuskoj stanici, da li bih ga doveo u svoju kuću ili ne bih”, rekao je Paskaljević, koji je tu osnovu scenarija uklopio u dramaturški okvir jedne priče Filipa Davida iz koje je uzeo motiv o bračnom paru koji je izgubio malog sina i usvaja jedno dete.

Bilo je predviđeno da na Fest stignu i italijanski glumci i članovi ekipe, ali se u poslednjem trenutku od toga odustalo zbog epidemije korona virusa. Uz ustog razloga otkazana je i italijanska premijera filma “Uprkos magli”, predviđena za april na festivalu u Bariju, a italijanski koproducent Cinemusa privremeno je odustao i od bioskopske distribucije, s obzirom da su bioskopi širom Italije i dalje zatvoreni.

foto: Printscreen

Paskaljević je film “Uprkos magli” i snimio u Italiji, na italijanskom jeziku. U filmu igraju italijanski glumci Donatela Finokjaro i Đorđo Tirabasi, a u ekipi je i mlada glumica iz Srbije Tamara Aleksić. Direktor fotografije je stalni Paskaljevićev saradnik Milan Spasić, a muziku za film je napisao Vlatko Stefanovski.

Srpski distributer “Oktobar film” i Paskaljević kao reditelj i koproducent, ustupili su film “Uprkos magli” gledaocima RTS-a bez finansijske naknade kako bi prvi u svetu mogli da ga vide na televiziji.

Prema najavi “Oktobar filma”, “Uprkos magli” biće prikazan bez uobičajanog prekidanja reklamnim sadržajima, a termin je 9. maja oko 23 sata na Prvom programu RTS-a, posle emisije “Vesti”.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.