Darko Bajić dobio nagradu Gold Remi Award festivala u Hjustonu za dokumentarac Linija života
Foto: Privatna arhiva Darka Bajića

dokumentarni film

Darko Bajić dobio nagradu Gold Remi Award festivala u Hjustonu za dokumentarac Linija života

Nagrađeni dprikazuje se večeras (5.5.) u 20.00 na 2. programu RTS-a

Objavljeno: 16:56h

Internacionalni filmski festival u Hjustonu WorldFest, uprkos pandemiji korona virusa, dodelio je nagrade, a filmu “Linija života” Darka Bajića iz Srbije, koji govori o životu i radu njegovog oca, akademskog slikara Miloša Bajića, pripala je nagrada Gold Remi Award u konkurenciji dokumentaraca.

Nakon nagrade na 53. WorldFestu, čiji je žiri zasedao iako je program odložen, film "Linija života" biće prikazan na Drugom programu RTS-a 5. maja u 20 sati, povodom 75-godišnjice oslobođenja zloglasnog nacističkog logora Mauthauzen, saopštila je producentska kuća Magična linija.

Glavni junak Miloš Bajić (1915-1995) svojom maštom i umetnošću pobedio je smrt u nacističkom logoru i kasnije postao prvi apstraktni slikar u bivšoj Jugoslaviji. Film opisuje surovosti rata u kojem je ljudski život vredeo onoliko koliko je čovek bio sposoban da radi u monstruoznoj mašineriji koncentracionih logora, podsećajući na 11 miliona onih koji nisu dočekali šansu da nakon rata žive rade, stvaraju i naprave porodice. Miloš Bajić je odveden u zloglasni logor Mathauzen 1944. godine, kada je bio student prve godine Likovne akademije u Beogradu. Iz neposredne blizine svedočeći dramama zatvorenika i logorskim strahotama, počeo je da beleži dokaze na najbolji način na koji je umeo - crtežima. Scene užasa koje mu nisu dale mira pretočio je u likovnu ekspresiju. Crteže je krio, uz pomoć drugova, u praznoj boci protivpožarnog aparata.

foto: Privatna arhiva Darka Bajića

Serija crteža Mathauzen ostala je ne samo kao individulano svedočanstvo o mukama zatvorenika i zločinima nad njima, već i kao dokaz koji je iskorišćen na suđenju odbeglim nacistima mnogo godina kasnije.

U filmu se, pored autentičnih crteža nastalih u logoru, zatim slika nastalih tokom karijere Miloša Bajića i detalja iz profesionalnog i porodičnog života, nalaze i inserti iz filmova na super 8 filmskoj traci koji su snimali on i njegov sin Darko Bajić, danas poznati reditelj i profesor filmske režije.

foto: Privatna arhiva Darka Bajića

Scenario su radili Kosta Peševski, Tamara Ćirić i Darko Bajić.

Naratori u filmu su Lazar Ristovski i Darko Bajić. Producent je Darja Bajić, direktor fotografije Zoran Jovanović, montažer Aleksa Parezanović, muziku i dizajn zvuka radio je Dejan Pejović.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.