Restaurisani filmovi Karpa Godine dostupni na sajtu Slovenačke kinoteke
Foto: Wikimedia / Darja Hlavka

jugoslovenski film

Restaurisani filmovi Karpa Godine dostupni na sajtu Slovenačke kinoteke

U Bazi slovenačkih filmova besplatno je dostupno sedam restaurisanih kratkih filmova legendarnoga slovenačkog i jugoslovenskog režisera i direktora fotografije

Objavljeno: 21:32h

Od 27. aprila do 3. maja u Bazi slovenačkih filmova biće dostupno sedam restaurisanih kratkih filmova uglednog režisera i direktora fotografije Karpa Godine, sa propratnim razgovorom sa autorom, tekstovima o njegovom stvaralaštvu i kratkom dokumentarnom filmu Gotenica in Godina (2017).

Karpo Godina, režiser, scenarista, direktor fotografije, montažer i pedagog, prepoznatljiv je po svom jedinstvenom filmskom izrazu, koji počiva na preseku društveno angažovanog idioma, duhovite ironije i svojevrsne estetike, i u istoriju filma upisan je kao jedan od najsvestranijih i najprepoznatljivijih jugoslovenskih i slovenačkih filmskih stvaralaca.

Godine 2018 priređena je retrospektiva njegovih dela u jednoj od najvažnijih kulturnih institucija sveta svetovnih kulturnih institucij – njujorškom Muzeju savremene umetnosti MoMA.

Slovenačka kinoteka je još 2013 prvi put predstavila tri njegova restaurisana filma, koje čuva u svojoj zbirci. To su bili mladalački eksperimenti Divjad (1965), Pas (1965) i A.P. (Anno Passato) (1966), snimljeni na formatu Super 8 pod okriljem ljubljanskog amaterskog kino kluba Odsev, koji su obeleženi čulnom crno-belom fotografijom, dinamičnom kamerom i poigravajućom montažnim ritmom.

Ta tri dela predstavljaju i ključ za bolje razumevanje druga tri međunarodno priznata kratka filma snimljenih u boji na 35-milimetrskoj filmskoj traci: "Gratinirani mozak Pupilije Ferkeverk" (Gratinirani možgani Pupilije Ferkeverk) (1970), "Zdravi ljudi za razonodu" (Zdravi ljudje za razvedrilo) (1971) i "O ljubavnim veštinama ili film sa 14441 sličicom" (O ljubezenskih veščinah ali film s 14441 sličicami) (1972), koji su takođe restaurisani u Kinoteci. U suprotnosti sa dinamikom Godininih ranih radova spomenuta tri filma obeležava sled brižno uokvirenih statičnih slika, u kojima se naslućuje zarazni osećaj radosti.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.