Globalni filmski festival We Are One pritiče upomoć Svetskoj zdravstvenoj organizaciji
Foto: We are One

festival

Globalni filmski festival We Are One pritiče upomoć Svetskoj zdravstvenoj organizaciji

Vodeći svetski filmski festivali i YouToube najavili su za 29. maj početak zajedničkog Globalnog filmskog festivala “We Are One”, na kojem će besplatno biti prikazani filmovi u izboru Berlinala, Kana, Venecije i drugih, uključujući Sarajevo film festival, a sva prikupljena sredstva namenjena su Fondu solidarnosti Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za borbu protiv pandemije korona virusa.

Objavljeno: 16:10h

Desetodnevni digitalni filmski festival, u produkciji i organizaciji globalne medijske kompanije Tribeca Enterprises, pokrenut je u uverenju da umetnici i stvaraoci u presudnim trenucima mogu ujediniti svet, ohrabriti smislenu koegzistenicju i suštinski povezati ljude. Festival “We Are One” omogućiće gledaocima ne samo da iz nove perspekitve upoznaju različite kulture, već i da direktnim donacijama pomognu lokalnim zajednicama širom sveta pogođenim pandemijom virusa COVID-19.

Kao i u slučaju nedavnog globalnog koncerta “Jedan svet – Zajedno kod kuće” (One World: Together At Home), koji je prikupio oko 130 miliona dolara donacija, i festival “We Are One” usmeriće sav prikupljeni novac Fondu solidarnosti SZO, kao i lokalnim humanitarnim organizacijama širom sveta.

Na kanalu YouTube.com/WeAreOne biće prikazani filmovi u izboru festivala u Ansiju, Berlinu, BFI-ja u Londonu, Kanu, Gvadalahari, Makaou, Jerusalimu, Mumbaiju, Karlovim Varima, Lokarnu, Marakešu, Njujorku, San Sebastijanu, Sarajevu, te Sandensa, festivala u Sidneju, Tokiju, Torontu, Trajbeke, Venecije i drugih.

“Često govorimo da film ima jedinistvenu i snažnu moć da inspiriše i ujedini ljude bez obzira na sve razlike i granice među njima i tako doprinese izlečenju sveta”, izjavila je glavna izvršna direktorka kompanije Tribeca Enterprises i suosnivačica Trajbeka filmskog festivala u Njujorku Džejn Rozental (Jane Rosenthal).

Festival “We Are One” okupiće filmske selektore, umetnike i autore kako bi zabavili i utešili publiku širom sveta, navela je Džejn Rozental, koja je osnovala kompaniju Tribeca Enterprises 2003. godine s Robertom de Nirom. Ona je izrazila i nadu da će gledaoci imati priliku da otkriju šta je to što svaki filmski festival čini jedinstvenim i da spoznaju pravi značaj umjetnosti i moć filma.

“Ono što situaciju u kojoj su ljudi širom sveta prisiljeni ostati kod kuće čini istinski jedinstvenom i inspirativnom jeste ljudska sposobnost da se ujedine i kao zajednica prožive različita iskustva, a to je upravo suština Globalnog filmskog festivala We are One", izjavio je glavni poslovni direktor sajta YouTube Robert Kyncl. "Sa kompanijom Tribeca Enterprises i našim neverovatnim partnerima, ljubiteljima filma, tokom deset dana festivala želimo omogućiti pristup filmovima koje su pažljivo odabrali selektori festivala koji učestvuju u ovoj inicijativi. Nešto slično nikada pre nije organizovano i ponosni smo što smo dobili priliku da udomimo takav fantastičan sadržaj i besplatno ga ponudimo gledaocima širom sveta", dodao je on.

Predsednik Filmskog festivala u Kanu Pjer Leskur (Pierre Lescure) i direktor Tjeri Fremo (Thierry Frémaux) takođe su istakli značaj te globalne onlajn filmske manifestacije.

“Sa ponosom se pridružujemo drugim partnerskim festivalima u nastojanju da globalnoj publici predstavimo istinski neverovatne filmove i umetnike i omogućimo im da iskuse filmske priče iz svih krajeva sveta u svoj njihovoj suptilnosti, kao i da otkriju jedinstveni umetnički karakter svakog pojedinačnog filmskog festivala”, istakli su Leskur i Fremo.

Globalni filmski festival biće održan na YouTube kanalu WeAreOne od 29. maja do 7. juna, a gedaoci će moći besplatno da pristupe svim igranim, kratkim i dokumentarnim filmovima, mjuziklima, komedijama i razgovorima obuhvaćenim programom.

Detaljan festivalski program biće predstavljen uoči početka festivala.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.