SVE VREME NOSI MASKU: Da li znate koji glumac glumi MISTERIOZNOG doktora u filmu Variola vera?
Ovaj glumac tumačio je misterioznog doktora iz filma, Foto: Printscreen

film

SVE VREME NOSI MASKU: Da li znate koji glumac glumi MISTERIOZNOG doktora u filmu Variola vera?

Na kraju filma on skida odelo i pokazuje svoje lice. Doktor koji je radio sa njim primećuje da misteriozni epidemiolog ima ožiljke i da je preležao variolu.

Objavljeno:

U ova teška vremena kada koronavirus vlada širom sveta, a i Srbijom, mnogi od nas podsetili su se legendarnog filma "Variola vera".

Oni koji su film gledali ranije, ali i oni koji su se sad ponovo podsetili ovog kultnog filmskog ostvarenja primetili su da malo ko zna koje doktor epidemiolog koji u čitavom filmu nosi zaštitno odelo.

U filmu Gorana Markovića, "Variola vera", nakon zatvaranja bolnice i stavljanja je u potpuni karantin, jedini doktor koji ulazi u tu ustanovu je epidemiolog koji je radio na obolelima od variole po svetu.

On tokom celog filma nosi zaštitno odelo i prikazan je kao veoma iskusan i pametan čovek. Tek na kraju filma gledaoci imaju priliku da vide ko je on ustvari i kako izgleda.

Na kraju filma on skida odelo i pokazuje svoje lice. Doktor koji je radio sa njim primećuje da misteriozni epidemiolog ima ožiljke i da je preležao variolu.

Upravo nakon te scene, sledi i pitanje zbog čega doktor nosi zaštitno odelo, kada je zaraznu bolest već preležao. Odgovor misterioznog doktora Dragutina Kenigsmarka je da je taj potez odigrao jer smatra da se tako postiže najbolji psiholopki efekat i drugačije deluje na ljude njegov rad.

Misteriozni i dosetljivi epidemiolog Kenigsmark je u stvarnom životu bio ustvari glumac Peter Karsten. On je rođen davne 1928. godine i bio je nemačko-jugoslovenski filmski glumac i producent sa dugom i plodnom međunarodnom karijerom.

Na prostoru bivše Jugoslavije je najpoznatiji po nizu uloga u partizanskim filmovima u kojima je uglavnom tumačio uloge nemačkih oficira, vojnika i diplomata. Preminuo je 20. aprila 2012. godine u Sloveniji u mestu Lucija kod Portoroža.

Epidemija velikih boginja u Jugoslaviji 1972. bila je poslednja epidemija velikih boginja u Evropi, koja je trajala tokom marta i aprila. Epidemija je započela u selu Danjane, kod Đakovice, a prema zvaničnoj verziji doneo je Ibrahim Hoti po povratku sa hadžiluka u Meku. Bolest se ubrzo proširila na druge delove SR Srbije: Novi Pazar, Čačak i Beograd.

Tokom borbe sa variolom, epidemiološke službe i zdravstveni radnici iskazali su velike napore i požrtvovanje, sprečivši epidemiju širih razmera, zbog čega su 21. aprila te godine dobili priznanje Svetske zdravstvene organizacije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.