Nagrada žirija za najbolji kratki film za "A sad se spušta veče" Maje Novaković na festivalu u SAD
Foto: Promo

domaći film

Nagrada žirija za najbolji kratki film za "A sad se spušta veče" Maje Novaković na festivalu u SAD

Zapaženi dokumentarni film „A sad se spušta veče“ autorke Maje Novaković prikazan je i na Festivalu dokumentarnog filma Pun kadar (Full Frame) u Daramu, u Severnoj Karolini, u SAD. Ovaj srpski film je tamo osvojio nagradu žirija za najbolji kratki film.

Objavljeno: 16:45h

Ovo je već deseta nagrada za film, nastao i uz podršku Filmskog centra Srbije, a ova nagrada sobom nosi i kvalifikaciju za eventualnu nominaciju za Oskara.

U obrazloženju žirija istaknuto je da oje ovaj naš film nagrađen zbog „fascinatnog i taktiklnog zaranjanja u živote i okruženja dve stare žene koje žive u brdima Istočne Bosne. Rediteljka Maja Novaković je pokazala majstorsku kontrolu nad lokacijama, elementima i svakodnevnim ritmovima života na selu. U filmu koji podseća na slike realista, ona publici pruža visceralno iskustvo lepote i težine života onih koji žive tako blizu zemlji.“

foto: Promo

Autorka Maja Novaković je povodom pomenute nagrade izjavila sledeće: „Ova nagrada je divno iznenađenje, veliki podstrek i vjera da umjetnost ruši prepreke i granice. Mnogo sam zahvalna ekipi filma, bakama, mojoj porodici i svima koji su vjerovali u film.“

Ovaj dokumentarac Maje Novaković prikazuje život dve bake koje žive izolovano na brdima Istočne Bosne. Priroda je entitet sa kojim bake „pričaju”, osluškuju ga i poštuju. Film ističe nematerijalnu kulturnu baštinu kroz prikaz bajalica i rituala protiv vremenskih nepogoda, grada i oluje. Prikazuje se jednostavnost i čistota njihovog života kao i mukotrpan rad. U svakodnevnim poslovima koje obavljaju razotkriva se i oživljava uzvišenost i tegoba tih aktivnosti. Radnja filma je svakodnevica ili žanr-scene života na selu, koje prikazuju brižnost i bliskost baka, kako unjihovim uzajamnim odnosima, tako i u odnosu prema prirodi.

foto: Promo

Scenaristkinja i rediteljka ovog filma je Maja Novaković, koja je, uz Milana Milosavljevića, i producentkinja ovog ostvarenja. Protagonistkinje filma su Vinka Radić i Obrenija Radić. Direktorka fotografije je Jasna Prolić, a Maja Novaković i ona bile su se postarale i za snimateljski rad. Pomoćnici kamere bili su Strahinja Marković, Marko Jakasović i Filip Obradović. Kolor-korekcija delo je Dušana Grubina, a vizuelni efekti Ivana Milosavljevića. Film je montirala Marija Kovačina, a dizajnom zvuka se bavio Luka Barajević. Mikser zvuka je Aleksandar Rančić, a snimatelj zvuka Prvoslav Živanović. I za scenografiju se postarala Maja Novaković. Pomoćnik produkcije bio je Nikica Novaković. Film je nastao pod okriljem Doma kulture „Studentski grad“, odnosno, Akademskog filmskog centra (AFC).

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.