Uprkos Kovidu-19: U toku je snimanje dva domaća animirana filma
Drvo života - lutke, Foto: Promo

animirani film

Uprkos Kovidu-19: U toku je snimanje dva domaća animirana filma

Situacija sa koronavirusom je dovela do prekidanja ili odlaganja snimanja svih serija i filmova, kako u svetu tako i u Srbiji.

Objavljeno: 10:15h

Ipak, dok većina filmskih stvaralaca čeka neka bolja vremena da nastavi sa poslom, naši animatori ne miruju. Imajući u vidu da njihovi filmovi nastaju u „kućnim uslovima“, vanredno stanje ne ometa njihov nastanak. Danas vam predstavljamo dva kratka animirana filma koji nastaju baš ovih dana: „Drvo života“ u režiji Mirele Srebrić i „O novcu i sreći“ u režiji Nikole Majdaka mlađeg i Ane Nedeljković.

Drvo života
Drvo životafoto: Promo

Mirela Srebrić poznata je po svojim lutkarskim filmovima „Keruša“, „Sonata za macu“, „Kraljevstvo ogledala“ i „Ekvilibrijum“, a trenutno radi na „Drvetu života“. Tema filma „Drvo života“ je okrutna humanost. Ona je prikazana kroz slučaj glavnog aktera, koji selektivno bira žrtve i njima hrani svoju biljku ljudožderku, iz koje usled toga izrastaju novčanice. Paradoks je u tome što novac koji je dobijen na takav način, odlazi u humanitarne svrhe. Biljka i čovek iz ove priče su samo zupčanici velike mašine – svetske organizacije. Priča nam otkriva ono što slutimo, da često humanost ima svoju mračnu stranu. Film se realizuje u produkciji kuće Sirius Production, a po scenariju Periše Armuša Belog. U izradi filma učestvuju Marko Milović (specijalni efekti, 3D modeling i kompjuterska animacija), Srđan Filipović (dizajn zvuka) i Udruženje Animatika (dizajn filma, izrada scenografije, kostima i lutaka, animacija lutaka, snimanje i montaža).

O novcu i sreći
O novcu i srećifoto: Promo

Animatorski duo Majdak-Nedeljković poznat je po svojim filmovima „Rabbitland“ i „Neputovanja“. Najnoviji film, „O novcu i sreći“; takođe se izrađuje u zahtevnoj stop-moušn tehnici, sa brižljivo oblikovanim figurama od plastelina. Ovaj film biće treći deo trilogije, zajedno sa prethodna dva. Sva tri filma producirali su Jelena Mitrović i Filmska kuća Baš Čelik.

O svom novom projektu, Nedeljković i Majdak kažu: „Osećali smo da je pravo vreme da posle filmova o demokratiji, granicama i izolaciji, napravimo i jednu ciničnu bajku o novcu, ali i našoj ličnoj odgovornosti u izgradnji društva zasnovanog pretežno na materijalnim vrednostima. Zaista je izazov snimati film sa ovakvom temom kada aktuelna situacija sa virusom još jasnije ukazuje na način funkcionisanja ekonomije danas. Nekako se svaki put desi da kada krenemo da snimamo film, stvarna društvena situacija postane još luđa nego u našim distopijskim filmovima… Tako da je možda vreme da počnemo da pravim apstraktne filmove o blagostanju?“.

O novcu i sreći
O novcu i srećifoto: Promo

Nastanak oba ova projekta podržao je Filmski centar Srbije, a njihove premijere nas očekuju, ako sve bude išlo po planu, u prvoj polovini 2021. godine.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.