Pre Ratova zvezda i Igre prestola, postojao je ovaj naučno-fantastični roman
Foto: Chiabella James

film

Pre Ratova zvezda i Igre prestola, postojao je ovaj naučno-fantastični roman

Kako će izgledati nova verzija "Dine", još jedna ekranizacija naučno-fanstastičnog romana Frenka Herberta?

Objavljeno: 13:27h

Zavađeno plemstvo i smrtonosne planete, bili su literarna i filmska tema mnogo pre megapopularnih ekranizacija.

foto: Chiabella James

Film je, u režiji čuvenog Denisa Vilneva (Arrival, Blade Runner 2049), sniman pretežno u nadrealnim pejzažima južnog Jordana. Jedan od protagonista, glumac Timoti Šalame, kaže da je ovo iskustvo snimanja u predelima koji podsećaju na vanzemaljske predele iz mašte, gotovo nezamislive na Zemlji, bilo neverovatno.

No, jordanski peščani i granitni kanjoni zapravo i predstavljaju smrtonosnu, prašnjavu planetu Arakis, jedinu lokaciju na kojoj se može naći najtraženiji "začin" u galaksiji. To je planeta na kojoj su ljudi vanzemaljci, a odomaćena vrsta su peščani crvi.

Osim Jordana, kadrovi beskrajnog mora i pustinje snimani su i u Emiratima.

Herbertova "Dina" postala je supkulturni amblem još 60-tih, zbog svog višeznačnog konteksta, gde su najznačajnija tumačenja novog poretka i ekologije. Međutim, ono po čemu je još poznata jesu teškoće prilikom pokušaja ekranizacije, sa kojima su se suočavale umetničke veličine poput Žodorovskog i Linča. Za razliku od projekta Žodorovskog, koji je napušten sedamdesetih godina jer su ga u Holivudu smatrali rizičnim poduhvatom, Linč je svoje ostvarenje kompletirao 1984. Linčova "Dina" je i danas predmet rasprave među filmofilima, najčešće je okarakterisana kao konfuzni, nerazumljivi haos. Još jedan pokušaj ekranizacije desio se u vidu sad već gotovo zaboravljene miniserije kanala SyFy, 2000. godine.

Vilnev namerava da ovu zahtevnu priču ispriča u dva filma, i to kao narativ koji se ne poziva na prethodne ekranizacije, već isključivo zasnovan na čitaočevoj mašti. Za njega, ova priča stara 55 godina, nije samo svemirska avantura, već proročanstvo. "U šta god verovali, Zemlja se menja, a mi moramo da joj se prilagođavamo" kaže. Vilnev tumači "Dinu" kao portret izdaleka kapitalizma i prekomerne eksploatacije naše planete i dodaje da je danas stanje sve lošije, te da je knjiga na neki način i poziv omladini da deluje. "Širina "Dine" je ono što je čini zahtevnom za adaptaciju. To je knjiga koja se bavi i politikom i religijom, ekologijom, duhovnošću, te pritom ima mnoštvo likova. Mislim da je to čini velikim zalogajem. Iskreno, ovo je najteži projekat u koji sam se upustio u svom životu" završava popularni režiser.

Lista glumaca se pojavljuju u ovom filmu je fascinantna - od Džejsona Momoe, Šarlot Rempling, preko Haviera Bardema, do Džoša Brolina.

foto: Chiabella James
foto: Chiabella James
foto: Chiabella James

Bioskopska premijera prvog dela očekuje se 18. decembra ove godine.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.