Tri debitantska ostvarenja u trci za najbolji evropski film za mlade
Foto: Promo

dečija kultura

Tri debitantska ostvarenja u trci za najbolji evropski film za mlade

Po prvi put u trci za Nagradu mlade publike Evropske filmske akademije koja se ove godine organizuje onlajn od 23. do 26. aprila, boriće se tri debitantska ostvarenja mladih filmskih autora!

Objavljeno: 16:59h

Nagrada mlade publike je kulturno - edukativni događaj - koncipiran tako da ljubitelji filma, uzrasta od 12 do 14 godina, postaju deo globalne filmske zajednice i međunarodnog žirija koji donosi odluku o najboljem evropskom filmu za mlade.

Članovi žirija iz cele Evrope, među kojima su i osnovci iz Srbije, imaju priliku da na onlajn platformi Festival Scope, od 23. do 25. aprila, pogledaju tri nominovana filma, a potom, da na sam Dan mlade filmske publike - 26. aprila, učestvuju u diskusijama i glasaju za svoje favorite.

Ovogodišnji nominovani filmovi bez obzira na sve razlike imaju i neke sličnosti – sva ostvarenja su debitantska i bave se teškoćama odrastanja koja uključuju borbe i čežnje, ali i sukobe sa roditeljima. Porodica je, bez obzira na njen sastav, uvek u središtu priče. U svim filmovima životinje igraju važnu sporednu ulogu. Dva od tri filma sadrže dinosaurse, ali tu su i džinovska kornjača i veverica. Dva filma snimljena su iz perspektive dečaka, a glavne junakinje u sva tri filma – Ariana, Tes i Roka su snažne i samouverene devojčice.

„Ne možemo biti voljeni kakvi jesmo ukoliko mi sami ne možemo da volimo druge uprkos njihovim manama“ – životna je lekcija koju će glavni junak filma Moj brat juri dinosauruse (r. Stefano Čipani), Džek, naučiti od svog mlađeg brata koji ima Daunov sindrom, ali i jedinstven i mudar pogled na svet.

Višestruko nagrađivani film Moje neverovatno leto sa Tes (r. Stiven Vauterlod) bavi se odnosom dečaka koji se priprema za ono najgore i devojčice koja mu pomaže da pronađe najbolje u sebi. Ovaj film koji istražujući porodične odnose ističe važnost međusobne ljudske povezanosti, kod nas je premijerno prikazan u Beogradu na Filmskom festivalu Slobodna zona prošlog novembra, a na Sarajevo film festivalu proglašen je najboljim dečijim filmom 2019. godine.

Filmsko ostvarenje Roka menja svet (r. Katja Benrat) prati život hrabre, duhovite i jedinstvene devojčice koja se zalaže za pravdu i bez straha suprotstavlja vršnjačkom nasilju. Uz neprestani optimizam, Roka se bori da sačuva svoju nezavisnost i da dokaže da i dete ima moć da menja svet.

Ovogodišnji nominovani filmovi za Nagradu mlade publike Evropske filmske akademije su o veoma „posebnoj“ deci i promovišu jedinstvenost svakog pojedinca. I što je najvažnije – otvaraju nove perspektive i neobične poglede na svet, pružajući nam optimističniju viziju budućnosti.

Nagrada mlade publike je zvanična kategorija Evropske filmske akademije od 2012. godine, a ove godine, novina je i format u kome se organizuje. Usled pandemije korona virusa, događaj se iz bioskopskih sala širom Evrope, seli na internet.

Globalni organizator Nagrade mlade publike je Evropska filmska akademija (EFA), uz podršku jednog od najznačajnijih filmskih fondova - Mitteldeutsche Medienförderung (MDM) i Kreativna Evropa MEDIA programa Evropske unije.

U Srbiji se događaj organizuje u okviru programa Slobodna Zona Junior, u saradnji sa Filmskim festivalom Slobodna Zona, a pod pokroviteljstvom Filmskog centra Srbije.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.