Besplatno pogledajte nagrađivani animirani film Rabbitland
Kadar iz filma, Foto: Vimeo / Printscreen

my darling quarantine

Besplatno pogledajte nagrađivani animirani film Rabbitland

U okviru onlajn festivala „My Darling Quarantine“, a u periodu od 13. do 20. aprila 2020. godine, možete potpuno besplatno da pogledate kratki animirani film „Rabbitland“ u režiji Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg

Objavljeno:

Kao odgovor na pandemiju i smanjenu mogućnost napuštanja kuće, pokrenut je novi festival kratkog filma pod nazivom „My Darling Quarantine“ (MDQSFF).

Ovaj onlajn festival počeo je 16. marta na platformi Talking Shorts, a sa ciljem da prikupi novac za one koji se bore protiv virusa i ljude i organizacije pogođene ovom situacijom. U okviru onlajn festivala „My Darling Quarantine“, a u periodu od 13. do 20. aprila 2020. godine, možete potpuno besplatno da pogledate kratki animirani film „Rabbitland“ u režiji Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg, jedan od najuspešnijih srpskih animiranih filmova u XXI veku.

Podsećamo... „Rabbitland“ je nagrađen na Berlinalu nagradom „Kristalni medeved“, a potom je prikazan na više od sto festivala širom sveta i osvojio i druge značajne nagrade. Film je producirala Jelena Mitrović i „Filmska kuća Baš Čelik, a finansijski su ga podržali Filmski centar Srbije i Gradski Sekretarijat za kulturu. Koristeći se naizgled bezopasnim svetom figurica od plastelona, ovaj donosi ironičnu i brutalnu sliku savremenog društva i preispituje neke od njegovih centralnih tema – slobodu izbora, identitet pojedinca/mase, kao i modele uspostavljanja normalne svakodnevice u stanju društvenog kolapsa. O „Rabbitlandu“, Majdak i Nedeljković danas kažu: „Kad gledamo film sedam godina kasnije, s obzirom na temu, nažalost čini nam se podjednako, ako ne i još više aktuelan. Zapravo, planiramo uskoro filmski povratak u Rabbitland i nadamo se da ćete uskoro imati prilike da čujete više od tome.“

Isti autorski par zasluđan je i za film „Neputovanja“ (2018), takođe u zahtevnoj stop-moušn tehnici, sa brižljivo izrađenim figurama od plastelina. Ovaj film je, kao i „Rabbitland“ svetsku premijeru imao na Berlinalu, nakon čega je prikazan i nagrađen i na brojnim drugim festivalima, među kojima su i festival u Anesiju u Francuskoj, Animafest u Zagrebu i Sarajevskom filmskom festivalu u BiH. Uz to, treba istaći da su Ana Nedeljković i Nikola Majdak mlađi upravo počeli da snimaju svoj novi film – „Novac i sreća“, treći deo trilogije započet filmovima „Rabbitland“ i „Neputovanja“.

Onlajn festival „My Darling Quarantine“ okupio je profesionalce iz sveta kratkog filma koji biraju filmove na temu distopije, među kojima su selektori festivala kao što su Kan, Berlin i Lokarno. Programeri pogođenih festivala, kao što je Short Waves u Poljskoj, takođe su uključeni u ovu inicijativu. Svake sedmice od ponedeljka do nedelje, festival će predstaviti program sedam kratkih filmova za koje publika može da glasa. Gledaoci će takođe biti u mogućnosti da doniraju novac putem GoFundMe stranice. Ove nedelje je među sedam odabranih filmova i naš „Rabbitland“. Gledajte, uživajte i glasajte!

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.