MIODRAG RADONJIĆ O SERIJI JUŽNI VETAR: Čast i dobrota su dve različite stvari
Foto: Nemanja Miščević

INTERVJU S BAĆOM

MIODRAG RADONJIĆ O SERIJI JUŽNI VETAR: Čast i dobrota su dve različite stvari

O uspehu ove filmsko-televizijske franšize razgovaramo sa Miodragom Radonjićem, glumcem koji je otelotvorio lik Marka Baće

Objavljeno:

Ostala je još samo jedna epizoda do velikog finala „Južnog vetra“.

O uspehu ove filmsko-televizijske franšize razgovaramo sa Miodragom Radonjićem, glumcem koji je otelotvorio lik Marka Baće.

„Južni vetar“ je trenutno najgledanija serija u Srbiji. U čemu leži njena privlačnost i kako se u tu računicu uklapa Baća, lik koji tumačiš?

Mislim da je glavna privlačnost tih tema i takvog žanra u tome što publika dozvoljava sebi da makar na tih sat vremena nedeljno bude svedok života koji je nemoralan i opšte neprihvatljiv. Da se razumemo: taj i takav svet je apsolutno za svaku osudu, ali unutar njega takođe postoji emocija, saosećanje, osećaj pripadnosti porodici, čast i poštovanje date reči. Čast i dobrota su dve različite stvari; postoje časni mafijaši, ali ne postoje oni dobri. Isto tako je i Baća višeslojan tip koji ima i svoje vrline i mane, šarm i bes... Eto, recimo jedan od najvoljenijih junaka u svetu televizije je Toni Soprano, iako svi znamo da je zločinac i zver.

Baću si prvi put glumio u filmu „Južni vetar“, sada i u seriji. Imajući u vidu da je minutaža serije znatno veća, Baća je dobio mnogo više prostora. Kako si iskoristio taj prostor i da li je lik koji tumačiš zahvaljujući tome dobio dodatnu dimenziju? Ja bih rekao da jeste.

Sigurno da jeste dobio dodatnu dimenziju u seriji. Pre svega, uloga je mnogo više raspisana u odnosu na film, te sam tako i ja imao mnogo više prostora da se razigram. Kako sam iskoristio prostor to ostavljam publici da kaže, ja sam dao sve od sebe da iskoristim pun potencijal te uloge i smatram da Baća još mnogo toga može da da.

foto: Promo, FCS

Imajući u vidu da si i jedan od producenata filma/serije, da li si imao želju i/ili mogućnost da utičeš na to kako će se lik Baće dalje razvijati? Ili smatraš da je to nešto čime isključivo treba da se bave scenaristi i reditelj?

Ne, pisci „Južnog vetra“ su Avramović i Mihajlović - uigran tandem koji očigledno ostvaruje odlične rezultate, tako da imam apsolutno poverenja u njih i u način na koji ce da vode lik Baće kroz priču.

Dok si u filmu kadar delio uglavnom sa Milošem Bikovićem, u seriji je Baća u interakciji sa mnogim novim likovima, a posebno ženskim, a imajući u vidu da je njegov burni ljubavni život jedan od glavni fokusa novih epizoda. Kako je protekla saradnja sa brojnim partnerkama, kao što su Mima Trifunović, Tedora Bjelica i Milica Majkić, i ima li nade da Baća pronađe ženu svog života?

Saradnja je bila odlična, radujem se da se ponovo sretnem u kadru sa tim koleginicama. Što se tiče žene Baćinog života, to sve zavisi iz koje perspektive se gleda - iz Baćinog ugla on moze tri puta dnevno da sretne ženu svog života. Sigurno da je to jedan od važnijih elemenata njegovog lika, videćemo šta će po tom pitanju biti u nastavku.

U poslednje vreme srpski glumci su sve češće i producenti projekata u kojima nastupaju. Zašto je to tako i da li možeš da mi ispričaš mešto o producentskoj kući Archangel studio čiji si suvlasnik sa Milošem Bikovićem?

Kreativnim delom produkcije se mi glumci bavimo još na prvoj godini Akademije. To podrazumeva da kad ti profesor da određeni zadatak, student mora da osmisli celu vežbu, uključujući tu tekst, scenografiju, kostim, dakle celokupan vizuelni identitet vežbe. Taj zadatak se smešta u svet koji student kreira, može da se osmisli kako u svetu mafije tako i u, recimo, staračkom domu. Napravio sam malu paralelu sa studiranjem kako bih bolje objasnio koju vrstu širine delovanja vam u stvaralštvu dozvoljava produkcija. E sad, kad krenu finansijski momenti i mogućnost realizacije, to je poseban deo problema u kome nam pomažu i učestvuju školovani producenti.

Film i serija „Južni vetar“ imaju neosporan komercijalni efekat, ali me zanima šta je, pored toga, ono što te je privuklo ovom projektu? Šta „Južni vetar“ želi da nam, po tebi, poruči?

Privuklo me je dosta toga, sjajna autorska i glumačka ekipa, odličan scenario, žanr koji kod nas retko rađen... I poruka ima dosta naravno, jedna od važnijih je da smo mi sami delotvorci svog sopstvenog života i da ćemo snositi posledice i nagrade zbog odluka koje donosimo.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.