Mladi biraju najbolji evropski film za mlade
Foto: Printscreen

dečija kultura

Mladi biraju najbolji evropski film za mlade

Dodela nagrade mlade publike Evropske filmske akademije (EFA Young Audience Award) ove godine će, zbog pandemije korona virusa, biti održana 26. aprila u onlajn formatu u 41 zemlji širom Evrope.

Objavljeno: 18:52h

Mladi uzrasta od 12 do 14 godina, među kojima su i đaci iz Srbije, biće deo međunarodnog žirija koji će proglasiti najbolji evropski film za mlade, a u konkurenciji su italijansko-španski "My brother chases dinosaurus" (Stefano Cipani), holandsko-nemačka koprodukcija "My extraordinary summer with Tess" (Steven Wouterlood) i nemački "Rocca changes the world" (Katja Benrath).

U svakoj od zemalja učesnica, među kojima su i Belgija, Nemačka, Holandija, Austrija, Italija, Češka, Luksemburg, Grčka, Slovačka i Španija, oformiće se nacionalni učenički žiri uzrasta od 12 do 14 godina koji će 24. i 25. aprila, putem posebne platforme, gledati filmove koje je nominovala Evropska filmska akademija, a na dan održavanja ceremonije glasati za favorite. Tokom tog dana učesnici događaja imaće priliku i da učestvuju u onlajn filmskim diskusijama sa vršnjacima iz cele Evrope, uz vođstvo stručnih moderatora.

Srbija je deo tog projekta od njegovog osnivanja, a nakon što su gradovi domaćini prethodnih godina bili Beograd, Novi Sad, Niš i Gornji Milanovac, ovaj put se tradicija učešća nastavlja u nešto drugačijem obliku, pa će deca učestvovati u tom prestižnom filmskom događaju nezavisno od toga u kojem mestu žive.

Žiriranje mlade publike EFA u Srbiji organizovano je u okviru programa Slobodna zona junior, u saradnji sa Filmskim festivalom Slobodna zona, pod pokroviteljstvom Filmskog centra Srbije.

Nagrada mlade filmske publike osnovana je sa ciljem da zainteresuje mlade za evropske priče, izgradi mostove za razmenu različitih stavova, te poveća njihovu svest o važnim društvenim pitanjima, predstavljajući tako svojevrsni obrazovno-vaspitni poligon za promovisanje filma i umetnosti među najmlađima.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.