Već trideset godina čekamo odgovor na ovo ČUDILO
Foto: Printscreen

vatro, hodaj sa mnom

Već trideset godina čekamo odgovor na ovo ČUDILO

Pored toga što su snimili TV seriju koja je i danas drugačija i originalnija od svih ostalih, Dejvid Linč i Mark Frost su patentirali način kako privući publiku da ostane zainteresovana za vašu priču.

Objavljeno: 13:54h

KO JE UBIO LORU PALMER?

Odgovora još uvek nema. Danas se navršilo trideset godina od premijere TV serije Tvin Piks. Pored toga što su stvorili izuzetno uspešnu i sasvim atipičnu TV seriju koja je do danas, kada je svet pretrpan nezapamćenom hiperprodukcijom TV serija kojih se pojavljuje na desetine novih svake nedelje, ostala drugačija i originalnija od svega viđenog pre i nakon nje, Dejvid Linč i Mark Frost su tada izumili potpuno novi koncept narativa, koji se iz ove serije preselio u druge TV serije, reklamne kampanje, video igrice, petparačku književnost - čudilo (eng. teaser).

Čudilo je metod pripovedanja koji postavlja jedno pitanje u središte pažnje narativne forme, daje moguće motive i opis problema, ali ne daje odgovor, već golica maštu publike i navodi je da isprati sledeći nastavak u kom će se "obećani" odgovor pojaviti, ili ipak neće, već će nastaviti da vas mami da pratite nastavke vaše omiljene TV serije ili knjige ili stripa ili igrice.

Tako je prvo ikada primenjeno čudilo: "Ko je ubio Loru Palmer" do danas ostalo bez odgovora, nakon prvobitne dve sezone TV serije, bioskopskog filma i povratničke sezone serije dvadeset pet godina kasnije (2017). Odgovor na to pitanje možete potražiti u knjigama - objavljeno je do sada šest "zvaničnih" Tvin Piks knjiga koje su pisali autori serije ili njihovi srodnici - režiserova ćerka, Dženifer Linč objavila je prvu knjigu "Tajni dnevnik Lore Palmer", nakon nje brat scenariste, Skot Frost objavio je dve knjige o agentu Kuperu, i tako dalje. Pored tih "zvaničnih", insajderskih knjiga, objavljeno je još desetak knjiga o Tvin Piksu, u rasponu od trivijalnih fanovskih objašnjenja nerazrešenih misterija, do stručnih studija i kritičkih tekstova.

U međuvremenu, saznali smo gde je Džesika Hajd, ko je Ana Denić, ko su "oni drugi (The Others)" iz serije Lost, ko su ćelavi Posmatrači iz serije Fringe, gde su se krili Legija i Ratko Mladić, jedino što još uvek nismo saznali ko je ubio Loru Palmer.

Ako vas i dalje zanima odgovor na to pitanje, preostaju vam fanovski videoklipovi poput ovog:

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.