Kuća Dereka Džarmana spasena pomoću crowdfunding kampanje
Foto: Printscreen

film

Kuća Dereka Džarmana spasena pomoću crowdfunding kampanje

Ova kampanja osigurava budućnost Prospect Cottage-a, hodočasničkog sastajališta svih ljubitelja ovog umetnika.

Objavljeno: 14:15h

Kampanja skupljanja sredstava za nacionalno očuvanje kuće umetnika, aktiviste i režisera Dereka Džarmana, vredna 3,5 miliona funti - proglašena je uspelom.

Umetnički fond objavio je da je novac skupljen nakon najveće ikad crowdfunding kampanje u istoriji umetnosti. Osim velikih donacija različitih institucija i fondacija, te značajnog ličnog priloga od strane umetnika Dejvida Hoknija, pristiglo je ukupno oko 7300 pojedinačnih uplata, uključujući gotovo 2000 samo prošle nedelje. Učesnici kampanje kažu da je Prospect Cottage sa okućnicom čine umetničko delo po sebi koje ima pravo da postoji.

Smeštena na šljunkovitoj plaži u Kentu, ispod Dungeness nuklearne elektrane, kuća će ostati mesto hodočašća i inspiracije za poštovaoce jednog od najvažnijih i najuticajnijih umetnika svoje generacije.

Kampanju je pre desetak nedelja lansirala Džarmanova prijateljica, glumica Tilda Svinton, koja je i bila sa rediteljem kada je prvi put video kuću i zaljubio se u nju.

Svinton tim povodom kaže: "Kada smo prvi put podneli zahtev, bacili smo se u neizvesnu prazninu sa nadom i verom da će i drugi prepoznati da seme posađeno i odnegovano s ljubavlju čini otpornu i zdravu baštu, čak i kada raste među kamenjem. Šta je bolji pokazatelj naše kolektivne predanosti budućnosti koja inspiriše, od ovog fenomenalnog odaziva?" ”

Džarman, poznat i kao aktivista za LGBT prava, i režiser filmova Sebastiane, Caravaggio i Jubilee, kupio je ovu malu viktorijansku ribarsku kolibu 1986. iste godine kada mu je postavljena dijagnoza HIV.

Živeo je tu do svoje smrti 1994. Nakon toga, o kući je vodio računa njegov dugogodišnji partner, Kit Kolins, sve do svoje smrti 2018.

Umetnica Tacita Din, Kolinsova prijateljica koja je i sama dala doprinos kampanji kaže da je dirnuta brojem ljudi koji su se udružili da zaštite ovo važno i posebno mesto.

Jedan od najupečatljivijih predmeta koji se našao u pratećoj aukciji bilo je "odelo-autogram" koje je na važnim dešavanjima nosila kostimografkinja i Džarmanova prijateljica Sendi Pauel. Na dodeli Oskar i BAFTA nagrada, sakupila je preko 200 potpisa od Skarlet Johanson, Bred Pita, Spajk Lija, Hoakina Finiksa, Lore Dern, Rene Zelveger i drugih. Odelo je prodato za 16000 funti.

O Džarmanovoj arhivi koja se nalazi u kući - sveske, crteži, pisma i fotografije - vodiće računa muzejska institucija Tejt.

Marija Balšou, direktorka Tejta, tom prilikom je rekla da je uspeh ove kampanje motivišući, posebno u ovim teškim vremenima, i da je ovo svedočenje dubokom uticaju Džarmanove originalnosti, energije, aktivizma, i njegovog uticaja na generacije umetnika koje dolaze.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.