Kanski filmski festival udomio beskućnike u prostorijama festivala tokom trajanja pandemije
Foto: Pexels / Levent Simsek

bravo!

Kanski filmski festival udomio beskućnike u prostorijama festivala tokom trajanja pandemije

Kanski filmski festival pokazao je neočekivani društveni angažman i pomogao ljudima u nevolji

Objavljeno: 21:04h

Ovih dana kada se pandemija zahuktava sve jače do nas dopiru čudne vesti iz Francuske, koje govore o neljudskom tretmanu beskućnika, koje policija hapsi jer "nisu kod kuće", ne obazirući se na to što ti ljudi ni nemaju svoj dom.

Gest Kanskog filmskog festivala oduševiće i inspirisati mnoge ljude širom sveta. Najpre smo saznali da je, logično, ovogodišnje izdanje Kanskog filmskog festivala, koje je trebalo da bude održano početkom maja, odloženo.

Danas su svetski mediji objavili da je Kanski filmski festival ustupio prostor svoje velelepne Festivalske palate za udomljavanje beskućnika tokom trajanja pandemije.

Festivalska palata Kan
Festivalska palata Kanfoto: Printscreen

Svakodnevno u palati boravi nekoliko desetina ljudi. Procenjuje se da u Francuskoj ima oko 12 hiljada beskućnika, koji su izrazito ugrožena grupa u pandemiji, jer nemaju nikakve uslove za održavanje higijene.

Gest Kanskog festivala je kap u moru problema, ali svakako primer koji može poslužiti kao inspiracija mnogima kako u FRancuskoj tako i širom sveta.

Festivalska palata Kan - enterijer
Festivalska palata Kan - enterijerfoto: Printscreen

Na ulazu u palatu, radnik sa maskom meri temperaturu svakog beskućnika svaki put kada uđu u zdanje. Unutra ih čeka trpezarija, blok sa tuševima i zajedničke prostorije sa televizorima i igrama. U podzemnim prostorijama namešteni su ležajevi za spavanje. Takođe, obezbeđen je smeštaj i za njihove pse. Podrazumeva se da dobijaju i odgovarajuću zdravstvenu pomoć.

Da li će koronavirus učiniti svet boljim mestom?

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.