Besplatno više od 300 dokumentaraca na sajtu najvećeg svetskog festivala dokumentarnog filma IDFA
"Oženiću celo selo" 2010, Foto: Promo

dokumentarni film

Besplatno više od 300 dokumentaraca na sajtu najvećeg svetskog festivala dokumentarnog filma IDFA

Najveći svetski festival dokumentarnog filma IDFA od juče je na svom sajtu omogućio besplatan pristup za gledanje 302 filma snimljena između 1988. i 2019. godine.

Objavljeno: 13:25h

Međunarodni festival dokumentarnog filma Amsterdam (IDFA), kao najveća baza dokumentarnih filmova, odlučio je da preko 300 filmova iz njihove prestižne kolekcije postane dostupno na mreži, što predstavlja dar i za profesionalce i za filmske entuzijaste koji su primorani da ostanu kod kuće i ograniče svoja druženja tokom pandemije virusa COVID-19.

Među filmovima za besplatno gledanje nalaze se istaknuti evropski dokumentarci i festivalski hitovi „Solar Mama“ (Jehane Noujaim i Mona Eldaief, 2012), “On the way to school“ (Ozgur Dogan i Orhan Eskikoy, 2008), „Who will be a Gurkha“ (Kesang Tseten Lama, 2012), „Ukrainian Sheriffs“ (Roman Bondarchuk, 2015) i „Runaway“ (Kim Longinotto i Ziba Mir-Hosseini, 2001).

Nacionalni park
Nacionalni parkfoto: Promo

U izboru se nalazi i pet domaćih ostvarenja i koprodukcija: “Kavijar konekšn” (Srbija/SAD, 2008) i Nacionalni park (2006) reditelja Dragana Nikolića, “Žeđ kamenog mora” Vladimira Perovića (Srbija/Crna Gora, 2007), “Povratak mrtvog čovjeka” Petra Oreškovića (Srbija/Hrvatska/BiH, 2006) i “Oženiću celo selo” Željka Mirkovića (2010).

Kavijar konekšn
Kavijar konekšnfoto: Promo

Naslovi se mogu pretraživati prema temi, zemlji produkcije, selekciji festivala, dužini trajanja i izdanju. Da biste pristupili kompletnom katalogu na engleskom i holandskom jeziku, kliknite ovde: https://www.idfa.nl/en/collection/free?page=1

U poslednjih nekoliko dana, ovaj holandski filmski festival najavio je period za prijave za festivalsko izdanje 2020, kao i osam grantova u okviru IBF Classic selekcije. U zimskom krugu izbora, Fond Bertha dodelio je 115 hiljada evra za osam dokumentarnih projekata u razvoju, produkciji ili post-produkciji.

Ovogodišnje izdanje IDFA održaće se od 18. do 29. novembra 2020. godine.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.