Izolacija uz hrpu besplatnih dokumentaraca
Foto: Promo

dokumentarni film

Izolacija uz hrpu besplatnih dokumentaraca

Zagrebački Restart nudi izbor od 20 dokumentarnih filmova iz regiona i sveta za besplatno gledanje na internetu u narednom periodu, pridružujući se nastojanjima za održavanje javnog zdravlja u periodu krize zbog pandemije koronavirusa.

Objavljeno: 09:57h

Na onlajn platformi volimdokumentarce.net moguće je besplatno pogledati 20 naslova, a narednih dana biće dostupan onlajn i izbor filmova sa repertoara Dokukina KIC, koji će biti moguć za gledanje po “kriznim cenama”, a sve u svrhu podizanja kvaliteta (kulturnog) života filmofila u vreme karantina, ali i kao način održavanja nezavisne kulture živom u ovim vrlo nepovoljnim uslovima. Ostatak bogate onlajn doku-riznice Restarta dostupan je takođe za gledanje uz minimalnu naknadu.

Smatrajući da će pandemija virusa Covid-19 sigurno ostaviti dubokog trag na svet u kojem živimo, toliko da verovatno nikada više neće biti isti, Restart je odlučio da pomogne tom akcijom svima da lakše podnesu mere opreza i izolacije, dok čekamo da nastupi budućnost i zaraza postane prošlost.

Među 20 besplatnih naslova (za koje je potrebno samo ukucati kôd DOKU-IZOLACIJA) je "Selfie" italijanskog reditelja Agostina Ferentea koji je, nakon što su karabinjeri ubili 16-godišnjaka u napuljskoj četvrti Traiano, dao dvojici najboljih prijatelja mobilni telefon i mikrofon sa uputstvom kako da snimaju vlastiti život kao “selfie” film, što su oni neumorno i učinili.

U filmu "Slava kurvi" reditelj Mihael Glavoger donosi priču o prostitutkama i seksualnim radnicama u Tajlandu, Bangladešu i Meksiku, i to bez senzacionalizma, lažne patetike i osuđivanja.

Među naslovima u ponudi za gledanje na platformi volimdokumentarce.net je i nagrađivani makedonski dokumentarac "Medena zemlja" (Zemlja meda/Honeyland) Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova o pčelarki Hatidži i njenoj borbi da sačuva divlje pčele u planinskoj zabiti, koji je osvojio svet i bio nominovan u čak dve kategorije za Oskara, što je jedan od najvećih uspeha nekog (dokumentarnog) filma sa ovih prostora ikada. Zahvaljujući distribuciji Restarta, taj fascinantni uvid u savremeni odnos čoveka prema prirodi i krhku ravnotežu našeg ekosistema dostupan je i onlajn uz minimalnu naknadu (otključan je samo za Hrvatsku).

Među kreativnim i angažovanim dokumentarcima iz Restartove onlajn videoteke su filmovi koji na različite načine svedoče o važnim temama našeg doba, bilo da beileže ili dekonstruišu svakodnevicu, ili razmatraju i upozoravaju na određene fenomene. Među njima se ističu i nagrađivani filmovi hrvatskih dokumentarista "Srbenka" Nebojše Slijepčevića, te "Na vodi" Gorana Devića, dok je najnoviji film poznatog ruskog redatelja Vitalija Manskog "Putinovi svedoci" sa svojim nikada dosad viđenim materijalima dragocen prilog rasvetljavanju mehanizama koji stoje iza dolaska ruskog predsednika Vladimira Putina na vlast.

SRBENKA from Restart on Vimeo.

"Bergman: Jedna godina, jedan život" rediteljke Džejn Magnuson je film je o životu “najvećeg Šveđanina svih vremena”, neverovatno produktivnom reditelju Ingmaru Bergmanu, a nastao je povodom stogodišnjice njegovog rođenja.

Ti filmovi dostupni su uz naknadu od 3 dolara za striming u roku od 48 sati, odnosno 6 dolara za daunlodovanje i gledanje bilo kad.

Dostupnost pojedinih filmova nije teritorijalno ista, odnosno neki su dostupni samo u Hrvatskoj, neki su otključani za celu regiju, a neki za svet. Svaki naslov ima oznaku u vezi sa dostupnošću.

I Kino Mediteran, projekat revitalizacije bioskopa u Dalmaciji, nudi besplatno gledanje 22 filma prikazana na Festivalu mediteranskog filma Split. Filmovi su dostupni za gledanje samo u Hrvatskoj, a zajednički kod za pristup je "karantena".

I Motovun film festival nudi besplatno gledanje filmova, kao jedan od partnera novog onlajn festivala "My Darling Quarantine", nastalog na inicijativu selektora kratkometražnih filmova Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji Enrica Vannuccija. MFF će svake nedelje birati i besplatno objavljivati po sedam kratkometražnih distopijskih filmova, a gledaoci će moći glasati za najbolje naslove. Uporedo je pokrenuta i crowdfunding kampanja, od koje će polovina prikupljenih sredstava ići za podršku nezavisnoj kulturnoj sceni, a polovina organizaciji Lekari bez granica, koja neumorno radi kako bi sprečila širenje koronavirusa u izbegličkim kampovima i među drugim ranjivim populacijama širom Grčke i Balkanske rute.

I Pulska filmska tvornica nastavlja program bez javnog okupljanja - uvođenjem novog koncepta "Digitalnog filmskog karantina" kojim omogućuje projekcije, moderacije i rasprave o filmovima na aktuelne teme putem interneta i interakcijom putem društvenih mreža. Tako je 12. marta prikazan eksperimentalni kratki film Nepoznate energije, neidentificirani osjećaji Dalibora Barića.

Takođe, Hrvatska radio-televizija će, na inicijativu Ministarstva kulture Hrvatske, kreirati dodatni kulturni program na Trećem programu kako kulturni život u Hrvatskoj ne bi potpuno stao.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.