FEST: Danas srpska premijera filma „Ivana Grozna“ u režiji Ivane Mladenović
Foto: Promo

Domaći film

FEST: Danas srpska premijera filma „Ivana Grozna“ u režiji Ivane Mladenović

Film „Ivana Grozna“ je nagrađen u Lokarnu (specijalno priznanje žirija) i Zagrebu (nagrada „Zlatna kolica“ za najbolje dugometražno ostvarenje), a prikazan je i na Kustendorfu. Na FEST-u je deo takmičarskog programa „FEST Fokus“

Objavljeno: 14:36h

Film „Ivana Grozna“ je rumunsko-srpska koprodukcija, nastala uz podršku Filmskog centra Srbije, koja je premijerno prikazana u zvaničnoj selekciji „Concorso Cineasti del presente“ prošlogodišnjeg 72. Filmskog festivala u Lokarnu. Beogradska premijera je zakazana za danas, 4. marta 2020. godine, u Dvorni Kulturnog centra Beograda, s početkom u 19:30, a uz prisustvo rediteljke i dela ekipe.

Srpska publika se sa stvaralaštvom Ivane Mladenović već upoznala zahvaljujući njenoj prvoj dugometražnoj igranoj režiji, filmu „Vojnici. Priča iz Ferantija“ koji je 2017. godine na Festivalu autorskog filma u Beogradu osvojio nagradu za najbolju režiju (i uz to imao veoma uspešan međunarodni festivalski život). Scenario Ivane Mladenović i njenog proverenog saradnika Adrijana Šiopa je delom zasnovan na biografiji rediteljke.

foto: Promo

Radnja filma prati Ivanu koja se iz Bukurešta (u kome živi i radi) vraća u rodno Kladovo, kako bi provela neko vreme sa svojom porodicom i desetak godina mlađim momkom. Nakon što sasvim neplanirano postane zaštitno lice lokalnog festivala, iz Rumunije u Srbiju, kao podrška, stižu njeni ekscentrični prijatelji muzičari, što dovodi do niza tragi-komičnih situacija. U danima koji slede, Ivana pokušava da se izbori sa vlastitom hipohondrijom i brojnim drugim problemima koji se samo gomilaju i kojima, kanda, nema kraja. Naša „grozna“ junakinja je na rubu nervnog sloma, a njena neodlučnost po raznim životnim pitanjima ne pomaže da se situacija stabilizuje, već samo doprinosi sveopštoj konfuziji.

Film „Ivana Grozna“ je nagrađen u Lokarnu (specijalno priznanje žirija) i Zagrebu (nagrada „Zlatna kolica“ za najbolje dugometražno ostvarenje), a prikazan je i na Kustendorfu. Na FEST-u je deo takmičarskog programa „FEST Fokus“.

Uloge u filmu „Ivana Grozna“ odigrali su: Ivana Mladenović , Gordana Mladenović , Luka Gramić , Miodrag Mladenović , Kosta Mladenović , Živka Sorejević , Andrei Dinesku i Anka Pop. Direktorka fotografije je Karmen Tofeni. Film je nastao kao koprodukcija Rumunije i Srbije. Pod radnim nazivom „Letnje veče, pola jedanaest“ podržan je na Konkursu Filmskog centra Srbije za sufinansiranje proizvodnje manjinskih srpskih koprodukcija. Producentkinja je Ada Solomon, a Ivana Mladenović je i koproducentkinja ovog svog filma. Film je u producentskom smislu delo saradnje kuća Micro FILM i Dunav 84.

Ivana Mladenović (1984) je srpsko-rumunska rediteljka kratkih igranih i dokumentarnih filmova koji su prikazivani na festivalima širom sveta. Njen igrani debi „Vojnici: Priča iz Ferentarija“ premijerno je prikazan na festivalu u Torontu 2017, u konkurenciji festivala u San Sebastijanu (specijalna nagrada „Sebastiano Award“) i nagrađen je na mnogim festivalima. Dobila je i „Srce Sarajeva“ za najbolji dokumentarni film za „Isključi svetlo“, koji je premijerno prikazan na Trajbeka festivalu 2012. godine „Ivana Grozna“ je jedan od onih filmova koji izazivaju gledaoce da naprave izbor: da li samo gledati film ili i razmišljati o procesu kako je on nastao?

Nakon beogradske premijere 4. marta (Dvorana Kulturnog centra Beograda, 19:30), „Ivana Grozna“ ima dve reprize: 5. marta (Dvorana Kulturnog centra Beograda, 12:00) i 6. marta (Dom omladine Beograda, 12:30). „Ivana Grozna“ traje 86 minuta.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.